Снимки

Медицинският университет (МУ) в София да съобрази таксите си за чужденци от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) със Закона за висше образование. Той предвижда студенти, докторанти и специализанти - граждани на държави - членки на ЕС и на ЕИП да заплащат такси за обучението си при условията и по реда, определени за българските граждани. Такава препоръка е отправена към Медицинският университет от Министерството на образованието и науката. Проверката в МУ беше насрочена след одит, който разкриваше нарушения, които станаха публично достояние по времето, когато министър на образованието беше Меглена Кунева.

Едно от нарушенията беше свързано именно със завишените такси за чужденци.

Ведомството също така препоръчва в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти от МУ – София, да се подават реални данни относно основанието за прием на гражданите от ЕС и ЕИП. Също така ръководството на университета трябва да осигури условия за равен достъп до кандидатстване и обучение на български и на английски език за кандидат-студентите от ЕС и ЕИП.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.