Снимки

Излишъкът в държавната хазна достигна 1,745 млрд. лева за първото полугодие на годината, стана ясно от решенията на Министерски съвет. Положителното салдо се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1,777 млрд. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 31,4 млн. лева.

Постъпилите приходи и помощи към края на юни са в размер на 17,483 млрд. лв. Изпълнението на годишните разчети в групата на данъчните приходи е добро, като към полугодието са постъпили 51,9 на сто от данъчните приходи, планирани за цялата 2017 г., става ясно от решението.

Общата сума на данъчните постъпления включително и приходите от осигурителни вноски към края на месец юни възлиза на 14,538 млрд. лв., което представлява 51,9% от годишните разчети. Съпоставени с първото полугодие на 2016 г., данъчните постъпления нарастват с 1,049 млрд. лв. В структурно отношение най-значителен ръст се отчита при постъпленията от социални и здравноосигурителни вноски.

В хазната са постъпили и 2,771 млрд. лв. от преки данъци. В сравнение с първото полугодие на 2016 г., приходите в групата нарастват с 9,1%, за което допринасят основно нарасналите постъпления от данъка върху доходите на физически лица, както и тези от корпоративния данък.

Приходите от косвени данъци пък са в размер на 7,110 млрд. лв. Само от ДДС в бюджета са влезли 4,730 млрд. лв. или с 375,3 млн. лв. повече спрямо същия период на 2016 г. Държавата е прибрала и 2,269 млрд. лв. от акцизи и 93,2 млн. лв. от мита.

Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са на стойност 4,029 млрд. лв. В сравнение със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват с над 504,7 млн. лв.

Според данните частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на юни от централния бюджет, възлиза на 488,3 млн. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).