Снимки

273 нарушения са констатирани инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от началото на годината. От тях 189 са за неспазване на правилата за любителски риболов. Това показват данни предоставени на „Монитор“ от министерство на земеделието.

О там припомнят за влязлата в сила от началото на седмицата забраната за риболов, като от тогава нередности не са констатирани. За сметка на това от началото на месеца до въвеждането на забраната са извършени повече от 520 проверки от експертите на ИАРА. При тях са установени 38 нарушения, за които са съставени актове за административни нарушения. Иззети са мрежи с обща дължина 3630 м, 5 въжени съоръжения за улов на есетрова риба с 380 куки, 13 въдици с макари и една лодка. Количеството конфискувана риба е 180 кг. Проверките са извършени на реките Дунав и Тунджа, в Черно море, на язовирите "Ястребино”, "Пясъчник”, "Тича” и "Телиш”, както и на

 

обекти за продажба на риба в търговската мрежа

 

За сравнение по време на забраната за риболов миналата година са съставени общо 203 акта за установяване на административни нарушения. От тях 103 са за нарушения на разпоредбите за любителски риболов, улов със забранени уреди и риболов на маломерни видове риба. Останалите актове са улов, при който не са спазени правилата за стопански риболов в Черно море и р. Дунав, превозване на риба с неспециализирани превозни средста и възпрепятстване на проверки извършвани от контролните органи.

Общо наложените санкции са 131 хил. лв. Отделно има наложени глоби в размер на 34 030,73 лв. за обезщетение за нанесени вреди на рибните ресурси. От земеделското министерство очакват тази година в периода забраната да бъдат установени по-малко нарушения, което да се дължи не на занижен контрол, а на съвестното отношение на гражданите.

Засилен контрол на улова по река Дунав се планират инспекторите от агенцията. А тази година ще стартират съвместни дейности с румънската агенция по рибарство и аквакултури.

В следващите две седмици ще бъде осъществяването на

 

ефективен контрол във водоемите с надморска височина до 500 метра

 

където вече действа забраната за улов. Проверките ще бъдат ежедневни и непрекъснати, както през деня, така и през нощта.

Основен приоритет пред ИАРА ще е и следенето за улов на калкан, който е един от най-ценните стопански видове в Черно море. За него има установена квота и подлежи на специфични мерки за инспекция и контрол, като през май ще се се проведе национален съвет за вътрешно разпределение на българската количество от 43,2 тона. Забраната за улов на калкан обхваща периода от 15 април до 15 юни. В този период контролът в Черно море ще бъде значително увеличен. Освен редовни проверки на вода, ще бъдат извършвани инспекции и на пристанищата, първата продажба на продукти от риболов, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене. При необходимост

 

ще се търси сътрудничество с други държавни институции

 

като Българската агенция по безопасност на храните и Гранична полиция, информират от земеделското ведомство. Освен това има предвидени съвмeстни проверки с властите на Румъния. От министерството апелират преди да си купят риба потребителите да се уверят в техния произход, като в случай на съмнения или нарушения на правилата за отговорен риболов да сигнализират незабавно. Любителите на риболовът пък може да се информират за всички забрани за улов на сайта на ИАРА.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.