Снимки

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ /ИАМО/ е дала на прокуратурата 50% по-малко материали от необходимото по време на проверката там за закононарушения, съобщи пред „Монитор“ ръководителят на Върховна административна прокуратура и зам.-главен прокурор Ася Петрова.

На 22 март т.г. ВАП започна проверка в медицинския ДАНС след сигнал от служител в агенцията. Сигналът е за системни закононарушения при извършването на административно-наказателната дейност на агенцията, както и за методически указания, които противоречат на Закона на административните нарушения и наказания. В него се твърди, че в агенцията е

въведен предварителен

съгласувателен ред

при извършването на проверки по медицинския одит, което е незаконно.

„На практика това означава, че след като одиторът установи административни нарушения в дадено лечебно заведение и състави констативен протокол, вместо да започне административно-наказателно производство одиторът пише доклад до няколко от шефовете в агенцията. Това е все едно катаджия да установи на улицата, че шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата и вместо да напише фиш или да състави акт, да направи доклад до началника си и да чака нареждане какво да прави“, обясниха пред „Монитор“ прокурори. В сигнала до ВАП се твърди и още нещо - че има случаи на заиграване с маловажността на констатирани административни нарушения.

„След започване на проверката от агенцията бе изискан регистъра на водените административно-наказателни преписки и самата документация. При съпоставка се оказа, че представените преписки са с 50% по-малко от описаните в регистъра. Включително

липсваше преписката за

починало бебе в Стара Загора.

Изискахме от ИАМО допълнителни материали, т.е. административно-наказателни преписки, които са приключили с прекратяване по маловажност. Сега вече ВАП е получила всичко. Проверката продължава“, обясни пред „Монитор“ Ася Петрова.

Пред прокуратурата от ИАМО обяснили, че първоначално не разбрали добре и се объркали колко и каква документация да предоставят за проверката. Седмица преди прокуратурата да влезе в медицинския ДАНС „Монитор“ написа, че бившият главен секретар на ИАМО Димитър Евлогиев е подал сигнал до Инспектората на Министерския съвет на 21 декември 2017 г. за нарушения в агенцията.

Един от случаите, описани от него, е с раждане, при което бебето почива още в утробата на майката. До трагедията се стигнало, защото в Старозагорската университетска болница „Д-р Стоян Киркович“ не е имало анестезиолог и акушерка, независимо че в документацията на лечебното заведение е записано, че то разполага 24 часа с наличен персонал. След половин час тръгнали да ги търсят с кола из града и ги закарали след 45 минути. Детето обаче било извадено мъртво, удушено с пъпната връв. Назначената

проверка по сигнал на родителите

установила нарушение

на медицинския стандарт по „Акушерство и гинекология“. Директорът на болницата възразил. Трима от ИАМО и външен консултант отхвърлили възраженията му. Въпреки това директорът на „Медицински одит“ проф. Златица Петрова написала върху документацията „резолюция – писмо по маловажност“. По смисъла на Закона за административните нарушения и наказания това означава да бъде прекратено дадено производство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.