84% от учителите са магистри

84% от учителите са магистри

84% от българските учители са магистри, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на на конференцията „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването - перспективата на учениците“.

Тя сподели, че новата Европейска комисия подготвя европейски стандарти за придобиването на специалността „Учител по начална и предучилищна подготовка“ и за „Учител по...“. „Тези стандарти ще задължат страните от ЕС учителите да са магистри, а ние вече сме на този друм и сме много по-напред от останалите европейски държави“, заяви Такева, цитирана от БТА. Тя посочи, че продължаващата квалификация на педагозите трябвало да бъде свързана с мотивацията на учителя за личностното и професионалното му развитие, тя обогатявала знанията, уменията и компетентностите им. „В българската образователна система след излизането на младите учители от висшите училища имаме четири „писти“ за квалификацията на педагозите. Сред тях са националната програма за квалификация на учителите, има и много средства от оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, поясни Янка Такева. Средства за квалификация на учителите ще се осигуряват и чрез програмата за иновативните училища и иновативните политики, които са за обмен на педагогически опит и практики между училищата.

За да получават бъдещите педагози добро базисно образование в университета, трябвало да се подобри преподаването, учебните програми и учебните планове за тяхната подготовката.
Мотивиращата и приобщаваща училищна среда - и за учителите, и за учениците също са важни според Такева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.