Студентският живот в  Англия – 350 паунда на месец

Финансов наръчник показва разходите за следване в различните държави

Студентският живот в Англия – 350 паунда на месец

За парче пица там младежите трябва да броят между 7-11 паунда

Таксата за обучение, стандартът на живот и цената на квартирата са част от въпросите, които стоят пред кандидат-студентите за университет зад граница. В тази връзка консултантите по проект „Световно образование“ са изготвили финансов наръчник, който да е от помощ на младежи и техните родители при информираното, разумно и интелигентно вземане на решение коя държава е финансово най-изгодна за получаване на желаната образователна степен. Всеизвестен факт е, че общата стойност на обучението в чужбина никога не е само размерът на таксата за обучение. За да се стигне до самото следване, трябва да се мине през куп последователности, които също изискват разумното планиране на финансите.

Така например според изчисленията на експертите между 200 -350 паунда са необходими за месечните разходи на студентите в Англия и Шотландия. Настаняването пък излиза между 350-600 паунда. Таксата за обучение в Англия е 9250 паунда, а в Шотландия – 1820 паунда.

Както е известно, Великобритания предоставя възможности за финансиране на обучението на студенти от ЕС чрез кредит, който поема таксата на 100%. И въпреки Брекзита прогнозите на консултантите по проект „Световно образование“ сочат, че тази възможност е твърде вероятно да се запази.

Taксата за обучение в Северна Ирландия пък варира между 4000-4160 паунда, настаняването е в диапазона – 350 – 500 паунда, а за месечни разходи студентите трябва да си приготвят между 150 – 300 евро.

За парче пица във Великобритания на студентите ще им трябват между 7-11 паунда, а за чаша капучино – 2,5 паунда. Островът е една от топдестинациите за БГ студентите за следване зад граница.

Нашата общност от курсисти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски ВУЗ. Сравнително по-евтино образование и по-малко месечни разходи за живот очакват бъдещите студенти в Холандия. Таксата за обучение е 2060 евро, като държавата също предлага за финансирането й на 100%. Настаняването варира между 350 – 800 евро, а месечните разходи за живот – между 300-500 евро. Студентите в Страната на лалетата е добре да знаят, че за парче пица трябва да си приготвят между 3 и 4 евро, а за чаша капучино – 2,6 евро.

Таксите за обучение в САЩ пък варират в широк диапазон – между 9354 – 54 100 долара. За настаняване студентите е добре да предвидят около 360 долара, а за месечни разходи за живот – 200 долара. За парче пица в Щатите младежите трябва да имат около 7-11 долара в джоба, а за капучино – между 3,15 – 3,90 долара.

 

Заемът за британски ВУЗ – само за първо висше

 

Студентският кредит във Великобритания покрива пълната такса за обучение в държавните университети и се отпуска от Агенцията за студентско кредитиране (Student Finance England) при много ниска лихва. Може да се ползва само от кандидати, за които това е първо висше образование. Изплащането на заема започва след достигане на определен годишен доход (малко над 12 000 бр. лири за България и 21 000 за Великобритания). Можете да не взимате заем за цялата сума, а само за това, което не ви достига. Всяка година подавате документи наново. Сумите се изпращат директно на университета/колежа, където учите, и не е необходимо да плащате каквото и да било за обучение, ако кандидатствате за кредит за пълната такса.

 

Шотландия запазва безплатното следване за БГ студенти

Шотландия взе официално решение да запази безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-20 въпреки Brexit. Това съобщи координаторът на международното изложение Световно образование Ирина Христова. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университета HESA към момента там се обучават 1335 българи. Очакванията са решение за приема на чужденци да вземе и Англия, в която към септември 2017 г. се обучават 4640 българи, и Уелс, където броят на българите е 310. Общо 6290 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019 г. документи са подали 2080 българи, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.