Снимки

Инженерите от Харвард демонстрираха нова техника за 3D печат, която позволява фино нанасяне на къси влакна в отпечатания материал. Въртящата се глава на принтера дава на техниката името „ротационен 3D печат” и според екипа влакната в мастилото могат да бъдат подредени в различни посоки в различни части на отпечатания обект, за да се повиши неговата якост, твърдост и устойчивост на повреда.

Триизмерния печат се очертава, като мощен инструмент за намаляване на разходите, материалите и ноу-хау за производство чрез нанасянето на слой след слой „мастило” за изграждането на предмет. Поради максималната резолюция на тези принтери, микроструктурите на материала често не могат да бъдат пряко контролирани. За да се подсили определена част от предмета, нормален 3D принтер може просто да насложи повече материал на това място.

Ротационният 3D печат, от друга страна, има за цел да позволи на потребителите да конфигурират свойствата на отделни места на предмета, като променят микроструктурите. Въртящата се глава на принтера ще изпрати потоци от „мастилото” в дадена посока, подреждайки микро влакната по начин, който ги прави по-здрави или по-устойчиви на повреда. Новата техника спестява материал в сравнение с подхода, при който просто се наслагва повече материал на дадено място.

„Ротационният 3D печат може да се използва за постигане на оптимално или почти оптимално подреждане на влакната на всяко място в отпечатваната част, което води до по-голяма якост и твърдост с по-малко материали’, казва Брет Комптън, съавтор на проучването, описващо техниката. „Вместо да използваме магнитно или електрическо поле за насочване на влакната, контролираме потока на самото полутечно мастило, за да придадем желаната посока на влакната”.

С тази система, по време на процеса на софтуерно планиране, потребителите могат да определят кои части от предмета трябва да бъдат подсилени, като ротационният 3D принтер ще се погрижи за останалото. Настоящия прототип работи с епоксидна композитна матрица, но техниката може да се приложи към всеки мастилен материал, използван от всеки 3D принтер.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.