Снимки

1,145 трлн. евро е общата сума на парите в обращение в рамките на Европейския съюз (ЕС), сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) към края на ноември 2017 г. Оказва се, че 16 години след създаването на единната валута стойността на банкнотите се е увеличила с няколко пъти, тъй като в началото на 2002 г. гражданите на Общността са разполагали с едва 221 млрд. евро. Освен стойността ръст се отчита и при броя на купюрите. При създаването на валутата европейците са разполагали със 7,8 млрд. книжни пари, а в момента броят им е 20,7 млрд.

Най-разпространената банкнота

е тази от 50 евро, на второ място се нарежда двайсетачката, а на трето банкнотата от 100 евро. Интересно е да се отбележи, че броят на купюрата от 500 евро намалява непрекъснато. Само в рамките на 2017 г. броят им е спаднал от 534 млн. през януари до 510 млн. през ноември. Намаляващият брой банкноти с най-голяма стойност се дължи намерението на ЕЦБ да спре емитирането на банкнотата от края на тази година. Причината е, че големия купюр благоприятства прането на пари, финансовите измами и дори финансирането на тероризма.

При центовете тенденцията е същата. Миналата година стойността им е била 27,8 млрд. евро, а преди 16 години – 12,3 млрд евро. Броят към момента пък им е 125,4 млрд. Според данните най-разпространени са стотинките от 1 цент, а

най-рядко се среща монетата от 2 евро

Еврото е използва от почти 340 млн. души всеки ден. То стартира на 1 януари 1999 г., първоначално съществуващо само като виртуална валута, използвана в областта на счетоводството и финансови транзакции. 

Евро монети и банкноти бяха въведени три години по-късно, на 1 януари 2002 г. Вдъхновението за символа на еврото идва от гръцката буква епсилон. Двете хоризонтални черти означават стабилност. 

Евробанкнотите, от друга страна, никога не изобразяват хора или реални места, само илюстрации на измислена архитектура.

Въвеждането на еврото
не бе „любов от пръв поглед“

и много граждани бяха против неговото приемане. В Германия валутата е с прякор "teuro", което е игра на думи с думата "teuer" в превод означаваща скъпо. С времето обаче те оцениха лекотата на пътуванията и правенето на бизнес зад граница, без притеснение за валутните колебания.

Сред най-големите кризи в Еврозоната за изминалите 16 години бе финансовата криза от 2008 г. и впоследствие гръцката криза - спасяването на Атина от свръхзадлъжнялост и фалит. България е все още сред страните, които са членки на ЕС, но не и на еврозоната. У нас няма поставени срокове кога ще се случи приемането на единната валута, въпреки различните аргументи "за" и "против".

Днес евробанкнотите и монетите са законно платежно средство в 19 от 28-те държави членки на Европейския съюз, включително отвъдморските департаменти, територии и острови, които са част от или асоциирани към държави от еврозоната. Тези държави образуват еврозоната. Малките държави Андора, Монако, Сан Марино и Ватиканът също използват еврото въз основа на официално споразумение с Европейската общност. Черна гора и Косово също използват еврото, но без официално споразумение.

Италия се отказва от монетите по 1 и 2 цента

Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 цента. Решението е взето от парламентарната комисия по бюджетните въпроси и влиза в сила от първия ден на новата 2018 година, съобщи ДПА. Премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 000 евро.

Италианското правителство харчи милиони за производството на малките деноминации, откакто е въвело еврото през 2004 година. Мярката означава, че всички цени в Италия ще бъдат закръглени до най-близката стойност, завършваща на 5 или 0, уточни агенция Анса. И други страни от ЕС, сред които Германия, обмислят да се окажат от 1- и 2-центовите монети.

В Белгия, Финландия, Холандия и Ирландия цените често биват закръгляни до най-близкото число, завършващо на 5 цента, за да се избегнат най-малките деноминации, макар те да остават законно платежно средство. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Vivacom и УНСС ще си партнират за професионална подготовка на студентите

Целта на инициативата е да се обогати обучителният процес с нови практически знания и умения в реална бизнес среда. При възможност и добро представяне от страна на стажантите, Vivacom е готова да предостави на най-изявените и шанс за професионална реализация.