Четири екипа археолози влизат през тази и следващата седмица в откритите рудници на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД- Раднево, за да започнат на терен проучвания на важни за науката обекти.

Близо 70 изкопчии ще бъдат наети за следващите три месеца, за да се подпомогне дейността на учените от НАИМ при БАН, коментира директорът на археологическия музей в миньорското градче Раднево Пламен Караилиев.

Ще се работи на две тракийски надгробни могили в землищата на селата Трояново и Полски градец, както и на два обекти от бронзовата и ранно желязната епоха в района на някогашното село Овчарци.Целта еда бъдат изпреварени тежките багери, които през тази година ще трябва да разкрият допълнителните залежи от лигнитни въглища

Експедиците, чийто ръководители са доцентите Стефан Александров, Румяна Георгиева, Красимир Ников и Милена Тончева са финансирани с 260 000 лв от „Мини Марица изток“ и от собствените приходи на музея.

През последните 15 години екипи на радневския археологически музей са проучили над 670, застрашени от минните дейности обекти, голяма част от намерените при разкопките артефакти се пазят в трезорите на културния институт.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След оправдателните присъди: Жалят от две страни делото „Алабин“

Оправдателните присъди по делото „Алабин“ ще бъдат дадени на по-горна инстанция както от прокуратурата, така и от майките на двете млади жени, загинали при срутването на сградата – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

Ремонтират 140 професионални гимназии

Сградите на 140 професионални гимназии ще да бъдат обновени със средства от оперативна програма „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в Бяла Слатина при посещението си в Професионалната агротехническа гимназия „Никола Вапцаров“, предаде БТА.

$560 седмично изкарват студенти от бригада в Аляска

Между 10 и 14 долара средно изкарват студенти на бригада в Аляска, докато тези в по-непопулярните райони като Охайо – 9 долара. Така ако работят по 40 часа седмично, в Голямата земя ще припечелват по 560 долара, а средноамериканския щат – 360 долара. Сумата, която заработват студентите, би била по-голяма, ако се захванат на втора работа или имат допълнителни часове, които се заплащат 1,5 долара над основната заплата. Това обясни Станимир Найденов, един от консултантите на изложение за студентски бригади в САЩ за Лято 2019.