Четири екипа археолози влизат през тази и следващата седмица в откритите рудници на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД- Раднево, за да започнат на терен проучвания на важни за науката обекти.

Близо 70 изкопчии ще бъдат наети за следващите три месеца, за да се подпомогне дейността на учените от НАИМ при БАН, коментира директорът на археологическия музей в миньорското градче Раднево Пламен Караилиев.

Ще се работи на две тракийски надгробни могили в землищата на селата Трояново и Полски градец, както и на два обекти от бронзовата и ранно желязната епоха в района на някогашното село Овчарци.Целта еда бъдат изпреварени тежките багери, които през тази година ще трябва да разкрият допълнителните залежи от лигнитни въглища

Експедиците, чийто ръководители са доцентите Стефан Александров, Румяна Георгиева, Красимир Ников и Милена Тончева са финансирани с 260 000 лв от „Мини Марица изток“ и от собствените приходи на музея.

През последните 15 години екипи на радневския археологически музей са проучили над 670, застрашени от минните дейности обекти, голяма част от намерените при разкопките артефакти се пазят в трезорите на културния институт.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонтират с 2,4 млн лв общината в Стара Загора

2,4 млн лв ще инвестира  Стара Загора в ремонт на сградата, където е разположена по-голямата част от местната администрация, парите от  спечелен проект  по оперативна програма „Региони в растеж“, срокът за реализация е двугодишен.

Вандали разбиха 6 автомобила в Сливен

Половин дузина леки автомобили, паркирани по протежение на улица „Тодор Икономов“ в Сливен осъмнаха в събота с разбити задни стъкла, алармираха потърпевши.