64 развалени кантара са спрени от употреба след проверка на инспектори от метрологията, съобщиха от контролното ведомство.

Инспекциите са били проведени в периода от 21 до 26 април 2016 г, като са били проверени 594 везни в 330 обекта в 50 населени места - София, Видин, Лом, Благоевград, Кюстендил, Гоце Делчев, Симитли, Кресна, Гърмен, Струмяни, Плевен, Ловеч, Враца, Бяла Слатина, Русе, Силистра, Велико Търново, Елена, Ценово, Белцов, Джулюница, Айдемир. Варна, Добрич, Тервел, Шумен, Нови пазар, Търговище, Попово, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър, Ямбол, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Асеновград, Хисаря, Граф Игнатиево, Сопот, Карлово, Кричим, Стамболийски, Ново село, Хасково, Кърджали, Димитровград, Свиленград, Харманли, Казанлък, Чирпан и Стара Загора. За 67 (11,27 %) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като само за 3 везни, използвани в 2 обекта в София е констатирано, че не са предназначени за търговски цели,. Останалите 64 са главно без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба.

Към момента е получен само един сигнал за неточно измерване в магазин за месо, което е показател, че осъществената тематична проверка в магазините за месо е постигнала своите цели.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Идея: Общините да събират дължими такси за входа с данъците

Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси. Това част от предложенията, залегнали в предстоящите промени в изискванията за поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

Добри хора, евтино и вкусно - София привлича млади туристи

София е предимно младежка дестинация с културно познавателни цели. Това става ясно от проучване на инициативата „Визия за София“. 45% от туристите виждат в столицата добро място за екскурзия, 23% я посещават по бизнес, а 20 на сто от чужденците идват в града с развлекателни цели.