Снимки

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.

Идеята е новият документ да облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава.


 

Същото важи и за чужденци от други страни членки в ЕС,


 

ако искат да си намерят работа у нас.

Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на Наредбата, която урежда издаването на документа.

Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката. Всъщност


 

тя представлява електронен сертификат,


 

който се издава чрез попълване на специален онлайн формуляр.

За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас се заплаща между 60 и 90 лв.

Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия в придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.

Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.