Снимки

Европейската комисия предложи днес мерки за справяне с необслужваните банкови кредити. През последните години делът на тези кредити в ЕС намалява. Целта им е гражданите да могат разчитат на стабилни банки, изпълняващи незаменимата си роля за подкрепа на икономиката и икономическия растеж. Комисията представя и втория си доклад за напредъка за намаляването на необслужваните кредити в ЕС, според който делът на тези кредити продължава да намалява.

Предложенията на комисията целят банките да заделят средства за покриване на опасните по кредити, които ще отпускат и чието обслужване може да спре; да се насърчи развитието на вторични пазари, на които банките могат да продават необслужваните кредити на дружества и инвеститори; да се улесни събирането на вземания при несъстоятелност и преструктуриране на стопанска дейност; да се осигури съдействие за преструктуриране на банките за държавите, поискали такава подкрепа, чрез незадължителни насоки за създаване на дружества за управление на имущество или чрез други мерки, свързани с необслужваните кредити.

Предлага се:

1. Обезпечаване на достатъчно покритие от банките за загубите по бъдещи необслужвани кредити

Въвежда се общо минимално покритие за отпуснати необслужвани нови кредити. Ако дадена банка не осигури приложимото минимално покритие, сумите ще се приспадат от собствените й средства.

С тази мярка се противодейства на опасността банките да не разполагат с достатъчно средства за покриване на загубите по бъдещи необслужвани кредити и се предотвратява натрупването на такива кредити.

2. Възможност за ускорено извънсъдебно изпълнение за събиране на вземания по обезпечени кредити

Съгласно предложенията банките и кредитополучателите могат предварително да се споразумеят за ускорено събиране на вземанията по обезпечени кредити. Ако кредитополучателят спре да изпълнява кредитните си задължения, банката или друг обезпечен кредитор може да събере вземанията си от обезпечението по кредита бързо, без да се стига до съд. Извънсъдебното изпълнение за събиране на вземания по обезпечения е строго ограничено за кредити, отпуснати на дружества при определени условия. Процедурата не се прилага за потребителски кредити.

3. По-нататъшно развитие на вторичните пазари за необслужвани кредити

Предложението цели да се насърчи развитието на вторични пазари за необслужвани кредити, като се уеднаквят изискванията и се създаде единен пазар за обслужване и прехвърляне на банкови кредити в ЕС. Определят се дейностите на обслужващите дружества, посочват се общи стандарти за лицензиране и надзор, и се установяват правила за осъществяване на тази дейност в ЕС.

Това означава, че тези, които спазват установените правила, може да извършват дейност навсякъде ЕС, без да е необходимо да са лицензирани на национално равнище.

При всяко придобиване на кредит купувачите на банкови кредити са длъжни да уведомяват съответните власти. Купувачите на потребителски кредити, установени в държави извън ЕС, трябва да използват лицензирани обслужващи европейски дружества. Защитата на потребителите се осигурява чрез закони и правила за прозрачност, така че прехврълянето на кредита да не засяга законните права и интереси на кредитополучателя.

4. Подробен план за създаване на национални дружества за управление на имущество

Планът не е задължителен и дава насоки на държавите в ЕС как могат да учредят национални дружества за управление на имущество, ако според тях това е полезна стъпка, при пълно спазване на правилата на ЕС за банковото дело и държавната помощ.

Въпреки че създаването на такива дружества с елемент на държавна помощ се приема за възможност при изключителни обстоятелства, в плана се изяснява допустимата структура на дружества за управление на имущество, които получават дбюджетна подкрепа. В плана се посочват и други мерки за обезценено имущество.

Предлагат се общи принципи за учредяването, управлението и дейността на дружествата за управление на имущество.

 

ОТ 2014 Г. ДОСЕГА
Трезорите привлекли капитал на стойност 234 млрд. евро
 
През последните години заплахите за банките в ЕС значително намаляха. От 2014 г. банките под надзора на Европейската централна банка са успели да привлекат допълнителен капитал на стойност 234 млрд. евро и имат далеч по-добро обезпечение.
Въпреки постигнатия сериозен напредък необслужваните кредити остават сред основните опасности за банковата система в ЕС.
Решаването на проблема с големия дял на необслужваните кредити и предотвратяването на възможното им натрупване занапред са задължителна предпоставка за завършването на банковия съюз. При необслужваните кредити кредитополучателят не е в състояние да погасява договорените вноски по лихвите или главницата. При просрочия над 90 дни, или ако според оценката на банката кредитополучателят вероятно няма да погаси кредита, кредитът се обявява за необслужван. Вследствие на финансовата криза и последвалите я рецесии много повече кредитополучатели не могат да погасят заемите си, тъй като повече граждани и дружества изпитват трайни финансови затруднения, а някои фалират. Това се усеща особено остро в държавите, в които се отчита дълга или дълбока рецесия, и където банките са натрупали много необслужвани кредити.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.