836 кандидат-гимназисти в столицата чакат второ класиране

836 кандидат-гимназисти в столицата чакат второ класиране

836 ученици от всички 9869 подали заявление в столицата не са приети на първия етап на приема след седми клас и ще трябва да изчакват второ класиране, за да бъдат приети в гимназия. Това става ясно от анализа на образователният инспекторат в София. Лошата подредба на желанията и посочването на училища с висок бал са причина кандидат-гимназистите да не бъдат класирани.

Най - желаните профилирани паралелки са езиковите. Общо 2 101 ученици са пожелали да учат в профил "Чужди езици" с испански и английски език в 164-а Гиманизия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес". Малко по - малко - 2 085 пък са избрали 22-а СЕГ "Г. С. Раковски" с английски и испански. На трето място се нарежда 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" със същият профил, посочен от 1992 кандидати.

Както миналата година, на първо място сред професионалните гимназии се нарежда Национална търговско - банкова гимназия, където специалност "Банково дело" с английски език е пожелана от 1389 ученици. В същото училище е и второта най - желана профилирана паралелка - "Електронна търговия" с английски език, посочена лт 1281 ученици. Топ три допълва "Системно програмиране" с английски език 2 ТУЕС.
И тази година има ученик, който е класиран с максимален бал от 500 точки. Този път това е момиче, което е избрало да учи 2 Първа езикова гимназия с английски и испански език, докато миналата година беше ученик от СМГ.

В топ 10 на училищата по минимален бал пък няма разлика. "Балът е повишен, но няма разлика в първите 10 гимназии с най - висок бал", обясни шефката на инспектората Ваня Кастрева. Първи са СМГ с 479.500, където миналата година минимумът беше 456 000. Втора е 91 - а НЕФ "Проф . К. Гълъбов ученикът с най - нисък бал е приет с 458.500 точки. Миналата година беше с 440. Топ 3 допълва 73 СУ"Владислав Граматик " 442. 000 точки минимален бал.

Всички 8817 класирани ученици могат да се запишат в гимназията, в която са приети от утре до 16-и юли с оригинала на удостоверението за завършено основно образование. Тези, които не са приети на първо желание пък могат да отидат в гимназията, в която са приети, и да заявят, че искат да участват в по - горно класиране с надежда да бъдат приети на по - горно желание.

На първия етап от план - приема са закрити общо 15 паралелки, от които 11 професионални. Сред тях са защитени и такива с очакван недостиг на пазара на труда. Те обаче не са събрали минимума от 6 ученици, които да са ги избрали.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.