8350 БГ песни белязаха ефира за година

8350 БГ песни белязаха ефира за година

Близо 5 пъти повече чуждестранни произведения са достигнали до родните меломани за същия период

Общо 8350 е броят на българските песни, които са прозвучали в родния радио- и телевизионен ефир в рамките на година.

Това става ясно от анализът на представяните от медиите програмни отчети, цитиран от сдружението Музикаутор. Родните произведения съставят 17% от целия репертоар, който е звучал в ефира през миналата година, като чуждестранните песни, които са достигнали до публиката, са близо 5 пъти повече от българските. Така, от общо 49 000 музикални произведения, излъчени по радиото и телевизията 40 650 са на автори извън страната. По този начин 80% от събираните авторски възнаграждения също напускат България, уточняват от организацията.

„Открихме сесия на Културния фонд на Музикаутор, в която ще раздадем 300 000 лева за музика на български автори. Със средствата, които сме отделили през годините, това са общо над 1,5 млн. лева за българска музика. Но вие никога няма да я чуете, защото дебатът, който се води днес, не е насочен към възможности, развитие и решение“, отбелязва изпълнителният директор Иван Димитров, като уточнява, че регистрираните в управляваното от него сдружение родни произведения надхвърлят 500 000.

Припомняме, че в четвъртък Комисията по културата и медиите отхвърли на първо четене законопроектът за въвеждане на квота за българска музика в ефира.

Според Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори това би било „излишна, неподходяща и дори вредна мярка“, която ми нарушила редакционната независимост на операторите, би влошила качеството и уеднаквила програмите на медиите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.