Снимки

- Доц. Банов, след поредицата от празници, включително Св. Валентин, как да закърпим бюджета си и коя е основната причина българинът да не се справя финансово от заплата до заплата?

- Искам да започна малко по-отдалече. Зимните месеци са най-тежки, но имаме най-много разходи през декември. По принцип българинът винаги има някакви резерви, но още през декември така се охарчваме, че изпомпваме всичките си финансови запаси. Като прибавим и празниците, които допълнително смъкват от бюджета ни, оставаме съвсем без пари. Февруари също не е лек. Знаете, че тогава са големите сметки - за ток и парно. Празнуването на Свети Валентин пък струва на българина около 100 лева. Например вечерята в ресторант ни излиза най-малко 50 лева. Като добавите и подарък за около 30-40 лева и такси, за да се приберем до вкъщи, са си около 100 лева разходи за един ден. Българите сме най-бедни в целия Европейски съюз. Затова ми се е набила една страница на сп. „Нюзуик“ от 1973 година. Когато Ирландия влезе в ЕС, имаше една снимка, която изобразяваше просяк с протегната ръка за помощ. Коментарът беше: “Ирландия, най-бедната от богатите“. Общо взето, и ние сега сме в такова положение. Уж сме в клуба на богатите, но сме най-бедни.

- Кои са най-големите грешки, които допускаме като потребители? Като че ли въпреки изтънелия ни джоб не се отказваме да празнуваме?

- Наистина не се отказваме от празниците. Българинът не умее да си прави сметката, винаги харчи повече, отколкото получава и може да си позволи. Обичаме да се показваме. За нас е характерно, че сме бедни, но горди. Забележете колко скъпи коли има у нас по улиците. Това е заложено в народопсихологията на българина - може да живее в панелка в „Люлин“, но трябва да кара мерцедес. Това е един омагьосан кръг.

- Можем ли все пак да спазваме някакви съвети, за да разпределяме добре бюджета си?

- В Германия например домакините си водят бележки за всеки разход. Мога да дам няколко прости съвета. Когато отивате в магазин, пазарувайте с кошница, а не с количка. Причината е, че в един момент тя натежава и спираме с покупките. Друго правило от учебника по маркетинг е, че всички най-скъпи стоки са поставени на рафтовете така, че да са ни точно пред очите. Те са поставени в зависимост от средния ръст на българската домакиня. Най-отдолу винаги са евтините стоки. Така че скъпите продукти са пред очите ни. Другият съвет е никога да не пазаруваме с детето. Най-скъпо струващите лакомства са точно пред касите и очите на детето и то няма как да не ги забележи. Голяма грешка е да пазаруваш в хипермаркет. Има един закон в икономиката - че предлагането предизвиква търсенето. Затова е по-добре да пазарувате в малките квартални магазинчета, където стоките са по-ограничени и няма голямо предлагане. Добре е да пазарувате по списък - напишете си предварително какво ще купувате. Не на последно място - пращайте да пазарува този, който е най-икономичен и купува само най- необходимото.

- Къде сме ние по отношение на цените на храните в сравнение с други европейски страни?

- Общо взето, сме на европейско ниво, няма кой знае какви разлики. Но преди време направих едно сравнение. През 2013 година средната заплата в Германия беше 3256 евро. С тези пари там можеш да си купиш 542 кутии цигари. У нас средната заплата тогава беше 828 лева, като с тези пари можем да си купим 152 кутии цигари от същата марка. Така че цените ни, общо взето, гонят европейското ниво, но заплатите са с драстична разлика. В Кьолн например студентският купон струва 4,50 евро и с него можеш да си позволиш топъл обяд в ресторант. У нас този купон е 1,50, но никъде не можете да намерите ресторант с обедно меню за тези пари. Ето това е разликата.

- Някои ви наричат джакпот изследовател. Кажете какъв е шансът да спечелим от тотото и как ще коментирате феномена „леля Гошка”?

- Изчислявал съм, че шансът да спечелим от тотото е приблизително 1: 13 милиона. Ако джакпотът е 13 милиона лева, а фишът е 1 лев, то трябва да пуснете 13 милиона фиша, за да имате всички комбинации. А и ако някой друг е пуснал фиш със същата печеливша комбинация, то печалбата ще се раздели на две. Така ще сте похарчили 13 милиона лева, а ще получите само 6,5 милиона лева.

- Лесно ли е обаче да управляваме толкова много пари?

- Никак не е лесно. Дори имам един материал за грешките на първия тото милионер у нас, който е от Русе. Той фалира, губи цялото си имущество. Остана му само една лада, която си купи с част от парите. Направено е изследване, което показва, че тези, които печелят от тотото, и то във Великобритания и в Америка, пропиляват имуществото си, пропиват се, започват да харчат пари по леки жени.

- Защо се стига до това?

- Защото парите са голямо изкушение. Има три наркотика в живота - пари, красиви жени и властта. И когато имаш определен бюджет, да речем от 800 лева на месец, знаеш, че разполагаш само с толкова пари и водиш нормален живот. Когато обаче имаш много пари, започваш да харчиш неразумно. Това е свързано с една-единствена цел - да покажем колко сме велики.

- Излиза, че харченето на милиони не е никак лесна работа?

- Точно така. Големите пари се движат по съвсем други закони. Ще ви дам пример. Ако искате да купите 200 000 акции за 20 милиона, вие веднага ще раздвижите борсата и акциите ще скочат. Ако купите обаче 20 акции, борсата дори няма да ви усети.

- Живее ли все пак по-добре българинът през последните няколко години, можем ли да си позволим повече неща?

- По мое наблюдение българинът в момента е притиснат много повече до стената, отколкото в миналото. И причината не е само в ниските доходи. В днешно време-имаме един куп неотложни разходи. Например децата вече нямат униформи, както преди години. Така сме задължени да купуваме дрехи по последна мода. Това е още един задължителен разход за родителите. Друг разход е техниката. Всеки иска да си купи нова кола, за да не се срамува пред съседите. Също така едва ли не е задължително детето ни да е с последен модел телефон. Това разклаща бюджета ни. Да не говорим, че поскъпването на билета за градски транспорт принуди много хора да се качат отново на колите си, което предизвика задръствания, а и замърсява въздуха. Холандско изследване преди време пък показа, че сме много по-нещастни дори от хората в Тимбукту. Има основен закон в икономиката - че всеки е най-добър съдник за своето собствено благоденствие.

 

Визитка:

Роден е през 1972 г.

Завършил е „Счетоводство и контрол“ в УНСС

Работил е 4 години в БНБ

Преподава „Държавни финанси” от 1999 година досега

Специализирал е в Германската централна банка, Френската централна банка и „Финансови услуги“ в Европейската комисия

Има специализации в Щатите, Южна Корея и редица европейски страни

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.