Снимки

В руското здравно министерство се обсъжда идеята за забрана на продажбата на алкохол в почивните дни, пише в. „Известия”. Изданието се позовава на източници от Държавния научно изследователски център по профилактична медицина (ГНИЦПМ).

В проекта на документа, разработван от центъра се отбелязва недостатъчният брой мерки за намаляване на злоупотребата с алкохол и ниското ниво на профилактиката на алкохолизма сред населението. В частност се подчертава липсата на обща за страната забрана за продажба на алкохол в почивните дни, която експертите от ГНИЦПМ смятат за ефективна.

При евентуалното приемане на мярката здравното министерство ще трябва да разработи механизъм за прилагането и с останалите ведомства в страната.

Преди време в Русия бе забранена продажбата на алкохол в магазините през нощта. Всеки район на страната обаче решава за времето на действие на мярката, като според закона тя не се отнася до питейните заведения. В Москва пиячка от супера не може да се купи между 23:00 и 08:00 часа, Московска област от 21:00 до 11:00 часа. В Санкт Петербург - забраната е в сила в интервала 22:00 до 11:00. По-строги са ограниченията в Якутия, където в магазините не се продава алкохол между 20:00 и 14:00 часа. Подобно е положението и в Тулска област, където водка може да се купи само между 14:00 и 22:00. Най-строго се прилага мярката в Чечения. Там алкохол се продава по магазините само по 2 часа на ден - от 08:00 до 10:00.

В някои области на Русия местните власти са забранили продажбата на алкохол през почивните дни. Това се прави вече в Уляновска и Кировска област.

На други места е спряна търговията с алкохол в дните на абитуриентския балове, а също и на 25 май (края на учебната година), 1 юни (Ден не детето), 27 юни (Ден на младежта), 1 септември (началото на учебната година), 11 септември (Ден на трезвеността). Властите на всяка област в Русия имат пълномощия да разширяват действието на забраната и в други дни през годината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.