Пускат софтуер за откриване рак на гърдата

Иновация в Техническия университет-Варна

Пускат софтуер за откриване рак на гърдата

Проектът "Максима" на Техническия университет във Варна за откриване на рак на гърдата чрез софтуерен модел спечели финансиране от европейската програма "Хоризонт 2020" от 1 милион евро, каза в интервю за БТА ръководителят му д-р Кристина Близнакова, инженер по биомедицина. Тя допълни, че проектът е участвал в надпреварата с други 552 предложения и е успял да спечели доверието на Европейската комисия. 
Задачата ни беше да убедим ЕК във високото ниво и практическата приложимост на идеята ни, която е озаглавена "Триизмерни модели на тумори в гърдата, предназначени за нови технологии за откриване на рак на гърдата", разказа инж. Близнакова. Същността на научната работа е откриването на нови технологии за ранно диагностициране на рака на гърдата, допълни тя.
Научната ни работа ползва рентгенологията за установяване наличието на раково образование, поясни инж. Близнакова. По регистрираната от рентгеновия детектор енергия на пристигащите йонизиращи частици се отчитат измененията в тъканта, подложена на рентгеново лъчение, уточни тя. По думите й учените от екипа на Варненския университет разглеждат фотона (т. нар. рентгеново лъчение) като електромагнитна вълна (а не като частица), която има амплитуда и фазa, а софтуерното приложение, което са създали, отчита измененията във фазата на вълната, която достига до детектора.
Софтуерното приложение ползва данните от фазата и амплитудата на вълните, които постъпват и създава образ, който има значително диагностично качество. Това подобрение намалява нуждата за допълнителни облъчвания на пациента с дози, които могат да доведат до негативни последици за организма на човека, поясни инж. Близнакова.
Статистиката сочи, че от петте най-разпространени туморни заболявания, водещи до смърт, ракът на гърдата е на първо място сред жените в Европа (вкл. България), посочи инж. Близнакова. По думите й на този вид рак се дължат 29 процента от заболелите от рак жени през 2012 г. в Европа, докато 17 на сто са починали от тази болест. Статистика за САЩ повтаря европейската тенденция - от диагностицираните 220 000 жени, 40 000 са смъртните случаи за година. За САЩ прогнозата е, че една от осем жени се предвижда да заболее от тази коварна болест, като това е втора причина за смъртност там. 
У нас болните от рак на гърдата през 2013 г. са били около 40 000, а новорегистрираните случаи са до 3 000 годишно. Най-много са пациентките от София, Пловдив, Варна и Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.