За финансиране на строителството на нова градска библиотека във Варна няма да се разчита само на общински средства, като възможностите са много. Основният източник остават европейските програми. Градската управа обаче ще търси и по-нестандартни начини за привличане на парична помощ – от обществото или бизнеса. Възможно е да се използва световният опит и част от средствата да бъдат набавени с помощта на гражданите, под формата на игра, в която те самите да имат желание да участват. Все пак това не е проект, който задължително да се реализира за една година. Така че финансирането може да бъде осигурявано поетапно, заяви вчера главният архитект на Варна, Виктор Бузев. според него, първоначалната рамка от 20 милиона евро за реализация на проекта е съвсем реалистична. 18 месеца е срокът за да започне да функционира една такава сграда, посочи арх. Бузев. Според него, в рамките на 3 години обектът спокойно може да бъде изграден и внедрено хай-тек оборудването. Проектът бе спечелен след конкурс с участието на общо 370 участници, като журито единодушно се спря на идеята на проектантите от архитектурно студио „Architects for Urbanity“ от Ротердам. Върху сегашния паркинг до Общината до 2020 година трябва да бъде вдигната 4-етажна сграда с височина под 20 метра и с разгърната застроена площ от 17 500 кв.м. Предвидено е на покрива да има открити паркови зони. Успоредно със строителството на новата сграда, ще бъде изграден и подземен паркинг с 330 места. Материалите ще са близки до обкръжаващата среда – видим бетон, който няма да контрастира с общинската сграда, окачени структурни елементи и двойна фасада от неръждаема мрежа, известна още като двойна кожа. Чрез дълги рампи отвореното пространство през всички нива на сградата ще позволи провеждането на мероприятия с голям брой хора. Има предвиден и аудиториум. Очаква се пространството, освен за четящи, да събира и хора от всички възрасти с различни изложби, моноспектакли и камерни концерти. Освен с нова сграда Регионалната библиотека във Варна трябва да се сдобие и със специална система за обработка и съхранение на печатните издания. Книгите ще се обработват по специален начин – чрез дезинфекция и обезпаразитяване, за да могат да се съхранят за възможно най-дълъг период от време. Изграждането на новата библиотека във Варна може да започне наесен, какъвто е най-оптимистичният срок, обяви вчера пред Дарик-Варна главният архитект на Варна. В рамките на седмица трябва да приключи работата по екологичната оценка към инвестиционния проект. След това ще бъда издадено и разрешението за строеж. Бузев припомни, че в края на миналата година Експертният съвет за устройство на територията към Община Варна прие техническия и работен проекта на новата библиотека, както и предложения Подробен устройствен план. Според предварително проучване, нова сграда за библиотека у нас не е строена от 30 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

2069 камери дебнат за крадци и побойници в школските коридори (ТЕМАТА)

2069 камери, поставени в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища между хлапетата. Това показва справка за „Монитор“ от просветното министерство.

Чистят София от трошките

Пролетно чистене на стари изоставени автомобили по кварталите започва в София. За последните 10 години трошките са били 13 000, като повече от половината вече са изнесени и предадени за рециклиране.