Снимки

Малки и средни фирми ще могат да популяризират дейността си онлайн с пари от европейската програма за иновации и конкурентоспособност. Компаниите ще могат да кандидатстват за проекти между 20 до 50 хил. лв., обяви зам.-министърът на икономика Александър Манолев на тематичен семинар в курорта Боровец.

По думите му бизнесът ще може да се дигитализира, като финансираните дейности са насочени към подобряване на предлаганите ИКТ услуги, като създаване на

фирмени уебсайтове, платформи за онлайн продажби

закупуване на бизнес софтуер и др.

"Финансовата помощ ще бъде осигурена от Оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" (ОПИК) и е стойност 5 млн. лв., като се надявам да открием процедурата до края на декември", заяви Манолев и допълни, че това е една от двете ваучерни схеми, планирани за годината. Втората е за покриване на разходите за емитиране на ценни книжа. Реализацията и на двете схеми е по идея на българските търговски аташета.

До края на седмицата стартира още една

схема за ресурсно осигуряване на компаниите за 36 млн. евро

По нея фирмите ще мога да закупят оборудване за намаляване на използваните суровини в производството.

Обмислят се варианти за намаляване на административната тежест при кандидатстването по програмата без това да доведе до злоупотреби. По думите на зам.-министъра на икономиката активният бизнес вече е кандидатствал по ОПИК. До момента по програмата за модернизиране на производствата са изплатени половин милиард лева или над 20% от общия бюджет. „Това са средствата, които вече са инвестирани в българската икономика и са достигнали до бизнеса“, каза Манолев. Той допълни, че до момента са сключени общо 1461 договора по програмата на обща стойност 1.32 млpд. лв., голяма част от които са в процес на изпълнение.

За 1,57 млрд. лв. са обявените процедури от началото

на програмния период, което е около 63% от бюджета на ОПИК. До края на 2018 г. се очаква да бъдат обявени програми за 94% от ресурса на оперативната програма, а сключените договори да бъдат за 76%. За над половината от средствата са сключените договори досега.

През 2018 г. ще бъде пусната мярката за внедряване на иновации в предприятията на стойност 55 млн. евро. За средата на годината е планирана схемата за развитие на иновационните клъстери. За развитие на технологичния парк в столицата "София тех парк" са предвидени 20 млн. евро. Средствата няма да са за инфраструктурни подобрения както досега, а по-скоро ще са насочени към повече дейности в технологичния парк, уточниха от управляващия орган на ОПИК.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Животновъди се заканват да изливат мляко на жълтите павета (ОБНОВЕНА)

"Не можем да постигнем консенсус с министъра на земеделието, Румен Порожанов, нито за оставки, нито за компенсации". Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ( НОКА) пред журналисти заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе днес в земеделското министерство.

Лидл България - любим работодател на 2018

Потребителите избраха Лидл България за „Любим работодател“ на 2018 г. Компанията получи най-висок потребителски вот в десетото издание на класацията „Любимите марки“ и заслужено спечели престижното отличие в категорията „Любим работодател“. В тазгодишното юбилейно издание на инициативата взеха участие над 42 200 потребители в 35 категории, които избраха своите любими марки сред 350 бранда. Това е поредното признание за Лидл България като отговорен и предпочитан работодател - в началото на годината компанията стана „Най-добър работодател в България“ за 2017 г. в класацията на консултантската компания AON.