Снимки

Изложбата на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ е обявена от авторитетното издание The Art Newspaper за най-посещаваната изложба на антична тематика в света през 2017 г. Своя дебют изложбата с над 300 експоната направи на 7 март миналата година в Музея за история на изкуството Kunsthistorisches Museum във Виена, където бе отворена за посетители до 25 юни същата година. За малко над три месеца тя е привлякла 213 553-ма посетители. По-късно, двойно обогатена, експозицията, вече под наслова „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“, бе показана и в София от края на октомври 2017-а до края на февруари 2018 г.

Класацията на The Art Newspaper обхваща изложби в световноизвестни музеи като Бритиш мюзиъм в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин, Бундескунстхале в Бон, Лувър-Ленс и е направена въз основа на броя посещения на ден. Българската златна експозиция е привличала по 2241 зрители дневно.

„Най-популярните антични експозиции обикновено имат

широк географски обхват

както по отношение на приемните институции, така и по отношение на изследваните култури. Тази година не прави изключение. Виенският Kunsthistorisches Museum разкрива за своите гости златото с избрана селекция артефакти, намерени в древния български обект Ада тепе (намира се край Крумовград – б.р.), най-старата европейска златна мина. Това е най-популярната антична изложба на 2017-а“, пише The Art Newspaper.

„Това е голямо признание за нас – сподели доц. Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН, ръководител на археологическите проучвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна. – Изложбата е първата по рода си, която осъществихме извън пределите на България. Фактът, че ни нареждат преди експозициите на световноизвестни музеи, ни носи огромно удовлетворение“.

 Акценти в изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ бяха погребалната маска от надгробната могила Светицата от Долината на тракийските царе при с. Крън, Вълчитрънското съкровище, Свищовското съкровище, експонати от съкровището от Дъбене – Карловско, златните накити от Овчарци и сребърните от Трояново – Радневско, както и други забележителни находки, открити по българските земи.

Втората експозиция в листата The Art Newspaper – „Китай и Египет: люлки на цивилизацията“ от 6 юли до 3 декември в Берлин, е първа по обща посещаемост – 330 000 души, но в нея са се отбивали 2185 посетители на ден, тъй като

продължителността й е била по-голяма

На трето място е „Маите: езикът на красотата“ от 8 октомври 2016-а до 5 март 2017-а във Верона с 146 509 посетители, съответно 1373 дневно. Древните цивилизации на Америка фигурират още веднъж в Топ 10: и с изложбата антична керамика „Гласът на глината“ в Антропологическия музей в Мексико Сити - на седмо място с 55 301 посетители общо и 1038 на ден. На четвърто място е експозицията „Историята започва в Месопотамия“, представена в Лувър-Ленс, събрала за 3 месеца 90 303 зрители (1199 дневно), на пето – „Откритите мумии на животни“ в Световния музей в Ливърпул, включваща и възстановки на анималистични гробници, със 139 055 посетители (1053 дневно) за повече от 4 месеца, на шесто – черепите на Асахи Шимбун (една от народностите в древна Япония) в Британския музей с 80 582 обща посещаемост за 4 месеца и 1047 души дневно. Десетката допълват „Иран: древни култури между водата и пустинята“ в Бон (съответно 115 146 и 1032 за 4 месеца), „Съкровища от Афганистан“ (107 552 и 960 посетители за също толкова време) в Националния музей в Кьонджу, Южна Корея, и пътуваща експозиция от Британския музей за състезанията в Антична Гърция, представена за 3 месеца в Мадрид и събрала 90 867 зрители, или по 956 на ден.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.