Пазим небето си заедно с Италия през лятото
2

Пазим небето си заедно с Италия през лятото

Контингент на италианските военновъздушни сили ще участва в съвместното изпълнение на задачите по air policing у нас заедно с родните военни, пилотиращи МиГ-29 през лятото. Това съобщи служебният военен министър Стефан Янев, като поясни, че вече се уточнявали само детайлите. По думите му това ще става по модела на съвместната охрана на небето ни със САЩ в края на миналата година, когато разноските за мисията бяха поети от американската страна. Стефан Янев

Янев уточни, че договор за air policing с Полша няма, а изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов допълни, че полски сили не са идвали у нас за охрана на небето ни. Въпросът бе повдигнат миналата година от сегашния президент Румен Радев, който при напускането си на ВВС съобщи, че МО е водило разговори с Полша за съвместна охрана на небето ни срещу заплащане. В крайна сметка обаче до реализирането на идеята не се било стигнало. Служебният министър изчисли обаче, че е трябвало страната ни да плаща между 2 и 4 млн. лв. на месец за гориво, настаняване и поддържане на самолетите.

Янев подчерта, че концепцията за air policing, изготвена от МО и изпратена в структурите на НАТО през февруари 2016 г., била дълбоко погрешна заради включения именно финансов аспект в нея и трябва да се коригира. Затова националният ни представител в Съюзното командване на НАТО контраадмирал Кирил Михайлов бил инструктиран при контактите си да поддържа концепцията само в оперативната й част, но не и във финансовата.

Във връзка с полемиката от последните дни за поетите ангажименти за засилено присъствие на НАТО в Черно море Янев подчерта, че става въпрос за учения, като броят на корабите щял да остане приблизително същия, какъвто бил и през последните две години. „Не мога да кажа откъде идва този термин за „черноморска флотилия“. Не знам да е правено нещо по такъв въпрос и в момента нищо не се прави“, обясни служебният министър.

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.