Дете с вродена аномалия проходи в център за рехабилитация

Дете с вродена аномалия проходи в център за рехабилитация

Дете на 2 години и един месец проходи самостоятелно в хода на терапевтичния курс в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца във Варна. Момченцето е диагностицирано със Спина бифида – вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, поради което още на 5-дневна възраст е било оперирано.

Прогнозата е добра и към момента то се развива добре, но малко изостава двигателно, съобщиха от Дома във варненския квартал Виница. „Проблемът беше, че не можеше да върви самостоятелно, а само за ръка и леко захождаше на една страна. На 5 декември, м.г. доведох детето за първи път на рехабилитация в Центъра и с него започна работа Марина Маринова“, обясни майката.

„Обучението в ходене започна първоначално с помощно средство, а сега вече детето се движи самостоятелно. То беше готово да върви самостоятелно, но определено имаше нужда от помощ от специалист, за да развие уменията си. Сега вече работим за коригирането на походката му“, обясни рехабилитаторката Марина Маринова. Тя посъветва родителите, ако забележат изоставане в развитието на детето, да не отлагат, а да се съветват със специалисти. „Прегледите, консултациите и всички услуги при нас са безплатни. Важно е да се знае, че колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-добри резултати се постигат“, каза още Маринова. В Центъра за ранна интервенция и рехабилитация се приемат деца от цялата страна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.