„Не искам да кърмя“. Това е признание, което се прави трудно, дори пред самата себе си. Камо ли пред околните. Не за друго, а защото ще ги скандализирате. Най-малкото ще бъдете обвинени в егоизъм. Веднага ви се лепва етикет на майка, която не мисли за доброто на бебето си. Истината е, че това е нещо много интимно и всяка жена решава за себе си дали да предприеме такава стъпка. А и при съвременните адаптирани млека повечето майки не смятат, че кърменето е толкова необходимо. Някои пък намират друго решение и предпочитат да си купят кърма от други майки. Независимо че не ги познават и че живеят на другия край на страната. Това най-често става чрез форуми, в които влизаш във връзка с тях. Колкото и обаче да смяташ, че ще направиш добро на бебето си, това крие своите опасности и всяка жена би трябвало да ги има предвид. Защото в повечето случаи тези, които продават млякото си, не са го изследвали. Признавам си, че аз никога не бих си позволила да купя кърма от жена, която не познавам и която живее на стотици километри от мен. И не защото продажбата в нета излиза много по-солено. Кърмила съм детето си повече от година и дори съм замразявала кърма във фризера, но никога не ми е хрумвало да търгувам с това - въпреки че се ограничавах от определени храни, от лекарства и въпреки факта, че не съм пушач. Правех го за да не навредя на детето си. И не бих предприела риска да навредя на друго дете. Но това е личен избор и въпрос на отговорност. Проблемът е, че все по-малко майки на днешно време кърмят, а още по-малко имат възможност да дарят в Банката за кърма. По този начин няма как да помогнеш на бебета в нужда. Но все пак тогава са правят необходимите изследвания, за да се види дали млякото ти отговаря на стандартите. Обикновено ние, българите, обичаме да лепваме етикети. Особено на майките. Царе сме да даваме акъли, особено на непознати. И да подхвърляме на площадките реплики от типа “Това дете защо е без шапка”, „Защо не обръща внимание на хлапето си, ще падне от катерушката“, „Как може да не иска да кърми, че какво по-хубаво от това“. В този ред на мисли не знам кое е по-лошо - да не искаш да кърмиш или да предпочиташ да купуваш кърма от непознати.

Вярно е, че много бебета имат нужда от това, но бих посъветвала майките да си набавят млякото само ако са сигурни, че то няма да навреди на детето им. Защото търговията в нета няма кой да я контролира и тя ще си върви с пълна пара. Лошото е, че у нас се научихме да търгуваме с всичко, независимо дали става дума за кръв или за кърма. Никой не иска да дарява безвъзмездно. Затова тичаме за кръв, когато някой наш близък има нужда от преливане. И намираме решение в нелегалната търговия, която се вихри пред центровете за кръводаряване. Просто, защото става най-бързо и нямаме друг изход. Така е и с кърмата - при нужда отново опираме до продажбите на черно. Дори не се замисляме за последствията. А те може да са непоправими, въпреки че сме си мислели, че правим добро за детето си. Струва ли си този риск?

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).