“Домакинът на дом №2 на Старгородското обществено подпомагане бе стеснителен изпечен крадец. Цялото му същество протестираше против кражбите, но той не можеше да не краде. Крадеше и се срамуваше. Крадеше постоянно, постоянно се срамуваше и поради това неговите гладко избръснати бузички винаги пламенееха от руменината на смущението, срама, стеснителността и неловкостта.”

 

Приликата с розовобузестия олигарх Иво Прокопиев и неговия срамежлив аватар – отиващият си президент Росен Плевнелиев е удивителна и е описана в “Златния телец” на Илф и Петров. Няма да коментираме кражбите на съвременните непаджии. С тях се е заела прокуратурата. Но ще кажем направо - маша президент на кръга „Капитал“ открадна пет години от въжделенията и самочувствието на българите. Още с встъпването му в длъжност се разбра, че под прикритието на недосегаемост, Плевнелиев ще играе в комично шоу изпъстрената с фалш роля на морален съдник. Тя ще му позволи да стигне в падението си дотам да каже в прощалната си реч, че всички вкупом съгрешихме, а ден преди това да атакува новия американски президент, че не е морален компас.

Станахме сидетели на поредния негов срам, всъщност!

Очевидно, човекът, който с нелепото си поведение се подигра с президентската институция, не иска да се оттегли тихомълком. И вместо да остави наследника си, се опитва да насади него и целия народ на пачи яйца. За да продължат да ни сочат с пръст, и да ни се присмиват, разбира се.

 

А какво да кажем за размахваното от Плевнелиев знаме на демокрацията? Няма по-голямо престъпление от това уж в името й да противопоставяш едни българи на други и да се опълчваш срещу даржави, от които зависи стабилността на твоята страна. Вероятно Плевнелиев си мисли, че поведението му ще бъде щедро възнаградено. Но много се лъже, служенето на дявола винаги се плаща скъпо. Той не разбра една от основните ценности на свободния свят – тази за персоналната отговорност. И се опита да се измъкне с вменяването на колективна вина, като се представи за борец срещу вятърни мелници.

 

Голям късмет, че щетите от делата на свенливият крадльо за страната и нацията ни не са толкова големи. И както не веднъж се е случвало в историята ни, излъганите и ограбените душевно българи ще въздъхнат с облекчевие - можеше ли нещо друго да се очаква от този палячо, нали си отива... Ще махнат с ръце и ще го забравят.

 

Но може и да не го забравят. Ако магистратите разнищят съмнителните му сделки. И стане първият осъден държавен глава в най-новата ни история.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.