Снимки

160,3 млн. лв. са просрочените задължения на общините към края на юни. Това показва анализ на Министерството на финансите.

Борчове тегнат върху над половината от общините у нас – общо 142 на брой, или 53,6%. 123 общини, или 46 на сто, завършват второто тримесечие без просрочени дългове.

В сравнение със същия период на миналата година 195 общини, или 40%, успяват да намалят непогасените си борчове с общо 36,6 млн. лв. В същото време 56 общини, или 21% от всичките, увеличават просрочените си задължения в рамките на една година с общо 17,8 млн. лв.

Само две общини (Генерал Тошево и Нови пазар) запазват размера на борчовете си през последните дванадесет месеца. Общинският дълг и общинските гаранции към края на юни възлизат на 1,231 млрд. лв. В сумата влизат 555,5 млн. вътрешен и 675,5 млн. лв. външен дълг като само на Столична община се пада над половината от общия размер на общинските борчове.

От началото на тази година министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 6 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград и Сливен, припомнят още от МФ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.