43 000 лв са необходими за за обновяване и осъвременяване на материално-техническата база на помощно училище „Любен Каравелов" в Стара Загора, където се обучават 100 деца със специални изисквания.

Хлапетата с увреждания са разпределени в 20 паралелки с по 4 до 6 ученика, за тях се грижат 27 педагози.

Средствата са необходими за оборудване на специализирани кабинети- сензорна зала, кинезитерапевтичен кабинет, кабинет за арт-терапия, психологичен и логопедичен кабинети, както и специални стаи в които децата да си почиват.

8 617 лева са събрани до момента от благотворителни инициативи,от продажба на покани за концерт в залата на старозагорската опера са дошли 3000 лева. Други 4370 лева са постъпили от дарения, а от проведения базар-1247 лева.

Ръководството на школото припомня, че има едногодишен гратисен период, в който помощното училище ще трябва да се преобразува в Център за специална образователна подкрепа.

Това означава, че ученици ще бъдат записани в общообразователните училища, а ще се обучават в центъра .Някои от децата са с много тежки увреждания, с умерена или тежка умствена изостаналост и затова те не биха се интегрирали успешно в другите училища.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

Близо 20 български училища се подготвят да кандидатстват за включване в европейски университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“, съобщиха от просветното министерство.