Снимки

Всеки ден у нас легализираме поне по 900 документа, за които отива цяла гора дървета, става ясно от справка, изготвена за „Монитор" от Външно министерство. Така за последните три години близо 947 000 документа са били легализирани, заверени са преводите или пък и двете. Средно на година през ведомството минават между 330 000 и 360 000 документа. За страните от ЕС и за тези държави, с които имаме споразумение за правна помощ, не е нужна легализация на документите, а само заверка на превода. Досега това ставаше само в София, в централата на външно министерство. Последните нормативни промени обаче позволиха това да става от всички нотариуси в страната, което пък ще доведе и до по-ниски такси за услугата - 6 лева. Това е една от мерките на кабинета за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Именно заверка на превода е масовата услуга, която използват българите. Така през 2015 година под такава са минали близо 273 000 документа, а през 2016 са около 290 000.

Не се води точен регистър какви документи се превеждат и заверяват за чужбина или пък от чужди граждани за България. Общите данни обаче показват, че българите превеждат документи за страни от ЕС, като става дума предимно за свидетелства за брак, смърт, семейно положение. "Преобладават документи по гражданско състояние на български граждани, които живеят в чужбина", обясниха от ведомството за "Монитор". На второ място в класацията попадат дипломи и други документи на нашенци, които искат да учат зад граница. Става дума за страни като Германия, Австрия, Холандия, Великобритания и Испания. В топ три попадат и документи на граждани от Молдова, Украйна и Русия, които кандидатстват за БГ паспорти. Финалният указ за получаване на българско гражданско се издава от вицепрезидентът. Справка в администрацията на държавния глава пък посочва, че от 2012 до 2016 година близо 10 700 молдовци са получили български документи. Украинците с БГ паспорт са малко над 6000, а руснаците с родни лични карти са близо 2800. През същия период близо 36 300 души са придобили българско гражданство на основание българския си произход.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.