Снимки

 

Гласоподавателите ще могат да извиняват по всяко време отсъствията си от предстоящите президентски избори, на които за първи път пускането на бюлетина ще бъде задължително. Това обясниха от Централната избирателна комисия, като уточниха, че съответният документ

 

трябва да се внесе в общината

 

в която е и адресната регистрация, но за това в Изборния кодекс няма посочен срок. Гласоподавателят може да занесе извинителната си бележка както предварително, така и години след самия вот. Причината е, че на практика тя ще послужи едва след 10 години, когато според новите законодателни норми ще започне реалното заличаване от избирателните списъци на хората, които на два последователни еднакви по вид вота са се скатали и не са пуснали бюлетина. А според Изборния кодекс уважителните причини да не се явим пред урните са отсъствие от страната в този ден по работа или за екскурзия, учебна или служебна заетост, както и „други непредвидени обстоятелства“. Това предполага и различни документи, които трябва да се занесат в общината – командировъчно или болничен лист например. Няма да има някаква универсална извинителна бележка, която да трябва да попълваме.

Служебно освободени от задължително гласуване ще бъдат само сънародниците ни зад граница, хората с трайни увреждания, както и бабите и дядовците над 70 години, като от тях няма да се изискват никакви документи.

От ЦИК уточниха още, че утре изтича крайният срок за назначаване на Районните избирателни комисии. Постигането на компромис за членовете обаче се е оказало истинско предизвикателство за партиите, като

 

в едва 11 от всички 31 района

 

формациите са си стиснали ръцете за разпределението на хората в звената. Това означава, че за останалите 20 районни комисии ЦИК ще вземе служебно решение по документи. Освен според квотното разпределение, членовете ще бъдат посочвани и според образованието и досегашния им опит.

Четири дни след като бяха отворени вратите за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети, ЦИК

 

регистрира слаб интерес за участие

 

в изборите. Все още единствената партия, чиито документи са утвърдени, е ГЕРБ. Все още нямало нито една регистрация за агитация „за“ или „против“ и за предстоящия заедно с изборите национален референдум. Тепърва щели да се дават и указанията към членовете на секционните комисии дали да подават бюлетината за допитването заедно с тази за вота, или да чакат избирателят да си я поиска сам.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.