Снимки

Ако трябва да опишете на някого, какво е телескоп, повечето хора ще кажат, че това е дълга тръба с оптични лещи в двата края. Но новият експериментален оптичен инструмент, разработен от Lockheed Martin, може да бъде поместен в свръх тънко устройство, което тежи 90% по-малко от обикновените телескопи, като същевременно осигурява същата резолюция. Lockheed Martin пусна днес първите изображения, заснети от Segmented Planar Imaging Detector Electro-Optical Reconnaissance (SPIDER).

Новата технология обещава да намали размера на телескопите с 90%. Изключително тънкият телескоп SPIDER има същата разделителна способност, като на инструмент десет пъти по-голям от него и обещава нови плоски оптични сензори за дронове, безпилотни превозни средства и други.

 


SPIDER първоначално е разработен за DARPA от изследователските партньори на Lockheed от Университета Davis в Калифорния и е доразвит в Advanced Technology Center (ATC) на Lockheed. За разлика от конвенционалните телескопи, които разчитат на лещи или огледала, SPIDER замества основната леща с много на брой тънки и малки оптични лещи, подобни на тези срещани при насекомите. Всеки от тези малки лещи изпраща светлина към силициев чип с фотонно интегрална платка (PIC), така че телескопът по същество е фотоапарат, който прави множество изображения.

Тези изображения се комбинират, като се използва принципът на интерферометрията. При който светлинните вълни от изображенията от лещите взаимодействат помежду си и чрез анализиране на амплитудата и фазата на интерферентните модели, процесорът генерира ново изображение с много по-висока разделителна способност.

Тази технология позволява свръх тънки, плоски телескопи с множество фотонни сензори. Направените изображения, Lockheed е създал с 30 лещи, от които всяка е широка по-малко от милиметър. Те са поставени в оптична система, използваща огледален модул от 1.2 м, за да симулира разстояние от 450 км при заснемане на изображения на две тестови цели, стандартен тестов шаблон и поглед отгоре на железопътно депо.

Lockheed казва, че когато технологията е готова, ще може да направи космическите телескопи толкова ефикасни, колкото конвенционалните, но ще позволи и значително намаляване на теглото им. Технологията може да се използва при безпилотни самолети, дронве и автономни автомобили, където сензорите може да се монтират директно под крилата или радиаторната решетка.


Следващата фаза на развитие ще се съсредоточи върху сглобяването на по-големи инструменти с по-висока резолюция и по-широко зрително поле.

„Нашата цел е да възпроизведем същите възможности на космически телескоп в инструмент с дебелина около 1 инч. Това никога не е било направено досега. Ние сме на път да направим космическите изображението с възможно най-ниска цена, за да могат нашите клиенти да видят повече, изследвайте повече и научат повече.” казва Скот Фус, вицепрезидент на ATC.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.

BlackFly излита вертикално и без разрешително

НЛО или лично въздушно превозно средство

BlackFly излита вертикално и без разрешително

Авиационната компания Opener Inc. представи новия си едноместен самолет BlackFly, който е Персонално въздушно превозно средство (Personal Aerial Vehicle) и първият в света ултра лек, изцяло електрически самолет с вертикално излитане и кацане (VTOL).