Снимки

Папката с обвинителните материали срещу бившия посланик на България в САЩ за кражбата на крем на летище "Фредерик Шопен" "кацна" на масата на четвърти наказателен състав в Районния съд на столичен град Варшава точно в 13 часа на 13 юли. След три месеца и половина процедурно протакане обвинителният акт срещу българката, вече придружен с превод на български език беше внесен повторно, съобщи говорителят на Варшавската окръжна прокуратура Михал Джекански. "Попълнихме по изискването на съда документите с липсващия превод на обвинителния акт и с потвърждение за изпращането му на обвиняемото." - коментираха от обвинението.

Пред "Монитор" говорителят на Окръжния съд във Варшава Анна Пташек обясни, че делото  се гледа при условията на чл. 335 от полския НПК, който предвижда, ако обвиняемият е признал вината си и няма съмнение за обстоятелствата около извършеното престъпление, прокуратурата след уточняване с обвиняемия да предложи на съда сключването на споразумение. "Ако съдът прецени, че предложението е адекватно, той го приема и налага наказанието, предложено от двете страни. Обвиняемият се признава за виновен и случаят приключва с осъдителна присъда без процес, разноски и разпит на свидетели." - обясни процедурата Анна Пташек. На практика днешното съдебно заседание е било "по документи" и в понеделник ще стане ясно дали съдът е утвърдил договореното в хода на досъдебното производство наказание за подсъдимата.

Прокуратурата беше внесла предложение за споразумение, което в полската наказателна система се нарича "доброволно подлагане на наказание". Според това споразумение Елена Поптодорова се признава за виновна и се е съгласила да заплати глоба в размер на 100 ставки от по 20 злоти - общо 2 хиляди злоти - 924 лева по курса на БНБ. 

Това беше вече второто внасяне на обвинителния акт в съда. Както "Монитор" писа прокуратурата вече внесе веднъж обвинението през април, но тогава съдът го върна за попълване на формални недостатъци -  липсата на превод на български език на обвинителния акт и липсата на потвърждение за изпращането на обвинителния акт.

Случаят "Поптодорова" гръмна на 28 февруари т. г. след като стана ясно, че ден по рано бившият посланик на България в САЩ е била задържана на летището във Варшава по обвинение в кражба на козметични продукти от безмитен магазин в зоната за заминаващи пътници. Кражбата станала три дни по-рано, а самата Поптодорова твърдеше, че е взела крема погрешка, след като болната й майка звъннала внезапно по телефона. Заради случая Елена Поптодорова подаде оставка като ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет, който трябваше да отвори врати официално месец по-късно. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бивш шеф на затворите: Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони

"Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони". Това пред Нова тв бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов на фона на дискусията достатъчно добре ли се охраняват нашите затвори.

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.