Поправката

Поправката "Пеевски": заличават всички фиктивни прихващания в КТБ, отменят вдигнатите от квесторите обезпечения

  • Измененията в закона приети и на второ четене от правната комисия

  • Обявяват за нищожни и всички решения, с които квесторите вдигнаха ипотеки и обезпечения

 

Парламентът е на път да върне в масата на несъстоятелността на КТБ имуществото, заграбено по време на вторичния грабеж на банката, след като правната комисия към НС прие и на второ четене измененията в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха внесени миналата година от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, като целта им беше именно да се спре процесът по разграбване и на малкото реални активи, с които са били обезпечени отпуснати от трезора кредити.

С гласуването си на второ четене депутатите изрично записаха, че тази част от

поправките, отнасящи се изрично за КТБ, влизат в сила от 20 юни 2014 г. -

т.е. от момента, в който банката бе поставена под спецнадзора на БНБ. Ако измененията минат в същия вид и през пленарната зала, ще могат да се обявяват за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които е нямало действителни плащания. Става въпрос за онези цесии, при които кредити бяха погасявани с виртуални пари – т.е. с прихващания на депозити в трезора, които обаче съществуват само на хартия, защото реално са били източени от подсъдимия за обира на банкера-беглец Цветан Василев и кохортата му от свързани с него лица, ръководили десетки кухи фирми кредитополучатели. Друг от текстовете предвижда да могат да се обявят за нищожни решенията, с които по време на квестурата в КТБ бяха вдигнати обезпечения и ипотеки. Именно по този начин с помощта на бившите квестори на трезора например ловешкият ортак на Цветан Василев – Гриша Ганчев, сложи ръка на „Петрол“. Пак по същия начин задкулисието се опитва да прилапа и „Хелт енд уелнес“.

Синдиците ще могат да атакуват освен цесии и прехвърляне на дялове или акции, ако са прехвърляни вземания на втори, трети или четвърти лица. А също да завеждат искове пред съда за обявяване на недействителни прехвърляне на акции или дялове на длъжника на банката след поставянето й под надзор или поредица от такива прехвърляния от 5-годишен период. 

Измененията, внесени от депутатите от ДПС, целят предотвратяване и на бъдещи опити за разграбване на трезори. Така занапред при поставяне на банка под надзор

синдиците в нея няма да могат да заличават вземания, обезпечения или цесии,

освен ако има реално плащане по тях и са погасени изцяло. Увеличава се от 2 на 5 години срокът, в който синдиците да предявят искове срещу трети лица за разграбено имущество. 
Всички текстове от закона бяха подкрепени с 11 гласа „за“ на ГЕРБ и ДПС. БСП и патриотите гласуваха въздържали се. Против нямаше.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.