Снимки

Дейността на човека все повече се измества в Космоса и по-често ще има опасност обекти от Космоса да падат на Земята. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Веселин Василев – председател на Клъстер за аерокосмически технологии.

До последно вчера вечерта имаше вероятност част от възможните траектории при падането на китайската космическа станция „Тянгун 1” на Земята да минат над България, но това не се случи. Космическата станция се приводни в Тихия океан, допълни той.Обикновено около 30% от масата на такъв обект не изгаря, а се разпръсква при падането си на Земята, коментира експертът. По думите му проблемът е, че те са направени от различни труднотопими материали – например керамика или титан, които не изгарят.

„8 тона е била космическата станция, 30%, тоест приблизително около

 

2 тона материал се е разпръснал

при навлизането си в атмосферата.

Това става на огромна територия – по дължина може да достигне до 2000 км, ширина – 70 км”, обясни той.

„Елементите, които биха попаднали на Земята, не са радиоактивни. Те са минали през висока температурна плазма, където веществото е в атомен вид и всякакви химически материали вече не са активни”, посочи д-р Василев.

Специално

 

в космическата станция

няма радиоактивни материали,

защото тя е била направена за обитание от човека, отбеляза той.

Според него има по-скоро опасност от директен сблъсък – някое парче, което лети със скорост 500 км в час при навлизането в атмосферата. „Наблюдавани са 200-килограмови парчета от резервоари, които падат и затова представляват проблем”, заяви експертът.

„ЕС работи за специализирана програма за космическо наблюдение и проследяване, която да индикира много рано, че тези събития могат да се случат и да се вземат мерки”, каза д-р Веселин Василев.

„Този случай показа, че

 

у нас трябва да се изработи

национален координационен механизъм

между заинтересованите ведомства, „Гражданска защита”, дори Ръководство „Въздушно движение”, защото един самолет е много по-уязвим във въздуха”, допълни той.

Д-р Василев подчерта, че 100% е било издадено предупреждение за затваряне на въздушното пространство в района на падането на космическата станция. „И ако този район е бил в Европа, в България също щеше да бъде затворено въздушното пространство”, заяви той.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.