Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, като ви представяме поредна част от книгата, разказваща с доказателства как се изпразва касата на КТБ.

205 887 223 лв. Крупната сума буквално е била изнасяна от българския Мадоф тайно от трезор в КТБ. В проекта на сградата сейфът е обозначен като 007 и се е намирал на 3,65 метра под земята, става ясно от окончателните обвинения на прокуратурата срещу групата на Цветан Василев.

Според разследването черната работа свършили 3-ма служители от банката. Парите били заприходени към главната каса на КТБ, но били изнесени на 7 пъти през май 2014 г., без това да е отразено в счетоводната система на банката и да е издаден документ. От папките на прокуратурата става ясно, че на 12 май 2014 г. от банката са изнесени 5 млн. лв. Два дни по-късно - още 2 млн. Нова порция банкноти от 2,5 млн. изчезват на 16 май. Още толкова са изнесени на 19 май. Следващия ден от банката излизат 1,8 млн. евро, а на 23 май милион и половина евро. Прокуратурата твърди, че от трезора са изнасяни пари и на неустановени дати в периода между 30 декември 2011 г. и 20 юни 2014 г.

Обвинения за съпричастност към изнасянето на парите имат главният счетоводител Мария Димова, главната касиерка Маргарита Петрова и счетоводителката Борислава Тренева - Кючукова. Димова, Петрова и Кючукова първоначално са на свобода срещу гаранции от по 3000 лв., но преди година тези мерки за неотклонение са отменени. 

Според прокуратурата Димова и Кючукова са участвали в изготвяне на протоколи за фиктивни внезапни ревизии в КТБ, без реално да е правено преброяване парите в касите. В протоколите се посочвала паричната наличност по счетоводни данни, въпреки че през това време от трезора се изнасяли пари, казват от прокуратурата.

„Наред с изпълняването на плащания по банков път от средствата, осигурявани чрез кредити през годините, „Моделът КТБ“ се използва за изпълняване на нареждания на обв. Василев за осигуряване на пари в брой“, пише в обвинителния акт на прокуратурата. Според разследващите схемата била проста – Василев лично дава нареждане да му се осигури съответна сума в брой, която той да ползва по някакво негово лично предназначение. Сумата се осигурява чрез изтегляне от банковата сметка на някое от контролираните от него “кухи дружества”, като в счетоводството на съответното дружество парите се осчетоводяват като постъпили в касата. Реално обаче те се предавали на българския Мадоф – нещо като доста солидни джобни пари, с които той да плаща безотчетно за лукса. Наличността по банковата сметка се осигурява или директно, чрез отпускане на привиден банков кредит на съответното дружество. Друг вариант било парите да се осигуряват чрез претрансферирането на парични средства от привидни банкови кредити към други дружества, контролирани от Василев. За да изглеждат документите „оправени“, в тях се записвало, че парите са отпуснати срещу формалното основание „договор за заем“.

„Подобен на горния механизъм е бил използван, за да бъде „изчистена“ натрупана липса в Главна каса на КТБ АД в периода 2008 – 2011 г. Същата е формирана чрез реално изнасяне на пари от ГК на КТБ АД и предаването им на обв. Василев. За времето между Коледа и Нова година на 2011 г. чрез отпускане на кредити и масово фиктивно (т.е. само по документи) теглене на пари в брой от каса е прикрита тогавашната липса на приблизително 120 млн. лева (30 млн. евро, 1 млн. лева и 32 млн. щатски долара). Вероятно, ако не беше поставена под особен надзор, по същия начин и тази липса от 206 млн. лева щеше да се прикрие чрез фиктивно привидно усвояване на отпуснатите кредити на каса, като липсата от ГК на КТБ АД се прехвърля счетоводно като липса в касите на съответните дружества, „усвоили” кредита на каса, в брой от Банката“, пише в резюмето на обвинителния акт срещу българския финансов фараон.

Вторият начин, по който Василев си е осигурявал пари в брой от Главната каса на КТБ, е, като те директно са изнасяни от банковия трезор. Т.е. - буквално пачките са присвоявани, без фактически да се отбележи, че парите в сейфа намаляват. Според заключението на изготвената четворна комплексна съдебно-икономическа експертиза към 20.06.2014 г. в Главна каса на КТБ по този начин е била формирана липса в обща левова равностойност на 205 887 223,29 лева, или 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара.

„Така формираната липса на наличност в Главната каса на КТБ АД по своята същност е един всеизвестен факт за всички пряко отговорни длъжности лица в Банката. Паричните средства са изнесени от банковия трезор без фактически извършеното им намаляване в Главна каса да е отразено в първичен документ за изплащането им и в касово-счетоводната операционна система на Банката. При това положение няма практическа възможност това да не бъде установено от задължителните ежемесечни проверки на касата, които банката трябва да извършва съгласно закона. Главният счетоводител или лицето, изпълняващо тази функция, е отговорен за съответствието между величините по салдата на сметки „каса” и фактическите касови наличности. Това съответствие се установява периодично чрез ревизии на касовата парична наличност и проверки съгласно вътрешните правила на КТБ АД и съставянето на протоколи за резултатите от тях. Не е възможно главният касиер да изважда пари в какъвто и да е период от време (което се е случило в КТБ АД) и този факт да не бъде установен от отговорни длъжностни лица в Банката. Разбира се, освен ако съответното отговорно за касовата дейност длъжностно лице умишлено не е подпомагало това изнасяне на пари, прикривайки несъответствията чрез създаване и подписване на документи с невярно съдържание“, констатират прокурорите.

Според тях ОПГ-то на българския Мадоф е получила едно рамо от контролните органи за това дупката да не лъсне по време на инспекциите им в трезора. По принцип при всяка проверка звеното за специализиран вътрешен контрол и външният независим одитор трябва да проверяват наличността в касата. Това обаче не се е случвало, тъй като проверяващите просто отбелязвали, че дейността на Главна каса е нискорисков обект и я изключат от обхвата на проверки за фактическо съответствие, което е и станало. Най-вероятно, за да не установят липсата на милионите. Очите са си затваряли и други контролни органи, които на хартия уж пазят парите на гражданите. Периодични отчети за касовата наличност, касовата дейност и ликвидността задължително се изпращат и в БНБ, но при надзорните проверки на място също не е проявен интерес дали декларираните в отчетите за ликвидността наличности реално присъстват в трезора. „Следователно фактът, че слабостите на касовата дейност, в това число действията на главния касиер и фактическата липса на пари в банковия трезор, не са били установени навреме чрез механизмите и документите за контрол от определени длъжностни лица, участващи в контролния механизъм, показва, че в съвкупността си целият контролен механизъм умишлено е прикривал и подпомагал присвоителните действия“, твърдят от прокуратурата. А че парите са потекли към Василев, едва ли някой се съмнява. 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.