Снимки

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще е поискала още информация за купувачите по сделката „Инерком“ и свързаните с тях фирми. Това обяви на специална пресконференция днес председателят й Жельо Бойчев.

По думите му комисията е поискала от трите специални служби разширение на информацията по сделката с ЧЕЗ и по линия на партньорски служби, както и включването на лицето Никола Молчан като участник в тази сделка. Бойчев уточни, че е поискано от Главна прокуратура да провери свързаните дружества с Гинка Върбакова и Славчо Върбаков, които били общо около 25.

Комисията е изпратила писмо и до централата на ЧЕЗ в Чехия с искане за информация водени ли са разговори за обратно изкупуване на активите на ЧЕЗ в България. "Представители на чешката страна твърдят с медийни публикации, че многократно са предлагали такъв тип обратно изкупуване на активите им в българската страна. Този въпрос съм задал и на чешката страна, и на българската страна", заяви Бойчев.

По въпроса за банките, както „Монитор“ вече писа, комисията е получила отговор от „Уникредит“, които коментират, че това е професионална тайна. Днес Бойчев информира, че от Първа инвестиционна банка са информирали, че през декември 2017 г. са издали писмо за подкрепа и са водили кореспонденция с „Инерком“. „В писмото се посочва още, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, който купувачът ползва, че на 30 ноември 2017 г. "Инерком" е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали. Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 млн. евро“, уточни Бойчев и добави, че се чака информация и от Българската банка за развитие (ББР). По думите му вече е поискано съдействие и от „Банков надзор“ на БНБ.

Депутатът от БСП припомни, че мандатът на временната комисия включва и приватизацията на електроразпределителните дружества. "Това са две основни направления в нашата работа - приватизацията на електроразпределителните дружества 2004 г. и последващата продажба на миноритарния пакет акции 2012 г. с оглед на това до каква степен са изпълнени целите, които парламентът е приел 2003 г. със Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, как и по какъв начин се осъществявал следприватизационният контрол. Какъв е ефектът и резултатът", каза още депутатът. По думите му в това направление е постъпила огромна по обем информация. "Поискали сме и детайлна информация за това какви са дивидентите, които е получила българската държава, какви инвестициите, които са заявени и реализирани от дружествата на ЧЕЗ от 2005 г. до момента. Предстои да получим тази информация и да направим този анализ. Искахме и информация от министерство на енергетиката в каква степен като отговорни за провежданата политика в сектор енергетика счита, че са изпълнени целите от Стратегията за приватизация на тези дружества.

На следващото заседание на комисията, насрочено за 17 април, по искане на президентите на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те са настояли в присъствието на "Инерком" и в присъствието на КЕВР да се проведе дискусия за социалните измерения на тази сделка, техническото развитие и предвидената инвестиционна програма и ценовата политика.

В заключение Бойчев информира, че вероятно комисията ще поиска удължаване на работата на комисията с още месец. Времето е необходимо за да може да се получи изисканата от институциите допълнителна информация. Една част от нея е свързана с финансирането на избраната за купувач "Инерком".

Временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Досега комисията е заседавала три пъти, като едното от заседанията бе закрито и на него бе изнесена информация от спецслужбите. На последното стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цената на електронните винетки ще зависи от класа на пътя и състоянието му

С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за различните класове пътища, като за тези в най-лошо състояние няма да се плаща, докато не бъдат ремонтирани. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов, който взе участие в заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Започна асфалтирането на улиците в Мизия

„За една седмица ситуацията в Мизия е преодоляна, почистени са улиците и започна тяхното асфалтиране“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след като се запозна на място с възстановителните работи след наводнението в Мизия.

До 15 септември пускат едната лента по главния път II-86 Смолян-Мадан

До 15 септември ще бъде пуснато движението в едната лента по главния път II-86 Смолян-Мадан в засегнатия от свлачище участък край село Влахово. Това обяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Той напомни, че свлачището е едно от най-големите по републиканската пътна мрежа заради което се е наложило спешно изграждане на временен път, по който се осъществява движението в момента.