Снимки

Агент Сашо – двуликият Янус

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал", "Газовия барон" и "Капиталистите на ДС". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Държавна сигурност наля основите на съвременната българска олигархия, кои са ченгетата, опитващи се и до днес да се докопат до властта и какви са лъжите, които използват.

Вторият по значение апологет на Българския Мадоф с принадлежност към ДС е Илиян Василев. Той е бивш посланик в Русия, виден костовист и нещо като “анализатор“ във Фабриката за фалшиви новини. Играе ролята на цехов майстор в завода и пуска фалшификати по две линии - да прикрива гигантската кражба в КТБ от Цветан Василев, а вторичното разграбване на активите да пришие на нашия издател Делян Пеевски. Механизмът е следният: фалшивите новини по тези сюжети се публикуват от агент Сашо в блога му – The Blog of Ilian Vassilev или във „Фейсбук“ и оттам веднага се подемат от „Клуб Z” на подсъдимия фармацевтичен бос Огнян Донев. След това фалшивата новина се препечатва от „Фрогнюз“ на агент Академик и впоследствие стига до главните сайтовете на фабриката - „Капитал“ и „Дневник“ на олигарха Прокопиев. Накрая – за да се затвори цикълът, се публикува и от „Медиапул“, принадлежащ на нежния глас на Костов Стояна Георгиева. Така например от началото на 2017 г. търсачката „Гугъл“ показва над 80 поста и цитирания на опорните точки на олигархията, произведени лично от агент Сашо. 

В понеделник - 17 октомври 2017 г., часове след като стана ясно, че депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев подготвят законодателни промени, с които да се спре вторичният грабеж на активите на КТБ от Василев и компания, мустакатият фараон пусна в действие агент Сашо. Всъщност Пеевски и Цонев искат да се осветли вторичното разграбване на активите на банката и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирали трезор. Двамата депутати са последователни в действията си по отношение разкриването на истинските факти около фалита на КТБ, тъй като именно от тях дойдоха първите предложения за промени в закона, които впоследствие доведоха до разкриване на списъците с политици, които са имали кредити и влогове в банката.  От групата на ДПС първо дойде и предложението международна финансова институция да разследва ситуацията около КТБ и впоследствие беше наета „АликсПартнърс“, която излезе с доклад, доказващ, че фараонът Цветан Василев е използвал банката за построяването на финансова пирамида.

Кръгът Агнешки главички буквално беше взривен от новината за новия проект. Със сълзлив статус във „Фейсбук“ пръв изскочи агент Сашо. Напълно в духа на гьобелсовата пропаганда Василев избълва коментар, в който единствените вярно написани неща са имената на мишените му. Но да не забравяме, че надеждата, че ако една лъжа се повтори 100 пъти, тя ще стане истина, е крепителна сила за Фабриката за фалшиви новини.

Точно затова клеветническата статия бе публикувана почти моментално в бутиковия сайт на фармацевтичния бос Огнян Донев и малко по-късно напоително беше отразена във „Фрогнюз“. Симбиозата между Донев, за когото ви разказахме, и Българския Мадоф вече не учудва никого – и двамата са подсъдими, и двамата искат да овладеят държавата в полза на Агнешките главички и ментора им Иван Костов.

Няколко дни по-рано агент Сашо включи медийния вентилатор, за да прикрие Българския Мадоф за аферата с ТВ 7, като се опита да я припише на Пеевски. Василев наля 300 млн. лв. в телевизията – парите, разбира се, бяха откраднати от вложителите. ТВ 7 беше една от перлите в престъпната империя на банкера беглец, който после се опита да я пробута на руснаци. Кредитният фараон сега отчаяно се опитва да се сдобие с медиен ореол, за който да прикрие източването на близо 4,7 млрд. лв. от КТБ и затова е готов да плаща много. Парите пък, естествено, идват от обраните вложители на фалирания трезор и от вторично заграбени от аверите му активи. След фалита на пирамидата КТБ финансовите инжекции към телевизията спряха и тя изпадна в агония. Мустакатият аферист направи опити да я реанимира. При първия телевизията беше част от т.нар. сделка за едно евро, при която шест от най-важните активи, купени с пари на КТБ, бяха прехвърлени на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, приближен на руския православен олигарх Константин Малофеев. Схемата обаче се срути с гръм и трясък. Вторият опит вече беше с участието на друг скандален „герой“ - руснака Дмитрий Косарев, а целта – Василев да ужили за втори път държавата и вложителите във фалираната от него банка, като открадне едни от малкото реални активи, щедро кредитирани от трезора. Ако опитите на пишман финансиста бяха успели, държавата, която в момента е основен кредитор на КТБ в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, никога няма да може да осребри парите, дадени на трезора, за да се разплати с вложителите, имащи гарантирани депозити. Причината е, че няма да останат активи, които да разпродаде. Всичко това обаче удобно се премълчава от ченгето Василев. И той дължи отговори на много въпроси от обществено значение, като този: „Илияне, кажи къде са парите, които Българския Мадоф наля в телевизията?“ Сега кранчето е отворено към телевизия BIT. Кабеларката се опитва да играе ролята на син екран за Българския Мадоф, който според твърдения на сайта bnews.bg набива по 500 000 лева месечно в сметките на телевизия.

Името на нашия издател изплува и в сънищата на доносника от ДС като приносител на златна акция от държавните предприятия у нас. Трагикомичният опит за анализ на агент Сашо напълно очаквано се появи във „Фрогнюз“, който изпълнява функциите на пресцентър на банкера беглец. Причината е, че нашият издател е и враг №1 на олигархичните задкулисни кръгове заради факта, че медиите от нашата група - „Телеграф“, „Монитор“, Агенция Монитор и „Политика“, непрекъснато изкарват на бял свят скандалните им афери.

Агент Сашо беше особено активен и в опитите нашият издател да бъде свързан с предприятия от военнопромишления комплекс, което самият Делян Пеевски опроверга категорично с писмо до медиите, в което заяви, че „в някои печатни и електронни медии, включително телевизии, зачести използването на моето име за отправяне на неистински внушения и опити за свързването ми с предприятия от военнопромишления комплекс, включително с „Дунарит“ и „Емко“. В тази връзка категорично заявявам, че нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще нищо общо с дружества от военната индустрия, включително с горепосочените“. Издателят ни смята, че намесването му в подобни нелепи сценарии очевидно е продиктувано от стремежа за отклоняване на вниманието на обществото от неправомерните цели на група от лица, действията на които са чест обект на разследвания в медиите, в които има собственост – включително разследвания и публикации във връзка с източването на КТБ и продължаващото разграбване на активите, придобити с пари на вложителите в нея. Според него медийното осветяване на тази група от лица и на действията им провокира съчиняването от тяхна страна на всякакви лъжи по негов адрес. „Уверявам обаче поръчителите и изпълнителите на тези сценарии, че независимо от всичко казано или написано срещу мен, твърдо ще следвам принципите си, като ще положа максимални усилия обществото ни да бъде обективно информирано за всичко случващо се с активите на КТБ, както и за всяко неправомерно действие, свързано с тях, което ощетява държавата. В този смисъл желанието на същите лица да прикрият извършеното от тях разграбване чрез тиражирането на подобни абсурдни твърдения по мой адрес няма да успее“, заяви в заключение нашият издател.

 

Най-наглото твърдение на агент Сашо, пуснато по схемата на „АРГО-гейт“ , е, че няма дупка в КТБ. Фалшивият му анализ от „Фейсбук“ профила му моментално беше препечатан от изданията от Фабриката за фалшиви новини на задкулисието с „параванното” уточнение, че текстът бил взет от социалните мрежи. Самият „анализ” пък беше панически опит на агента на ДС да представи стенограмата от втората среща на „Дондуков” 2 за КТБ, публикувана от президентството, като доказателство, че банката била едва ли не в цветущо състояние по време на поставянето й под спецнадзор. Теза, която източилият я Български Мадоф се опитва да пробута вече три години. Въпреки ясните цифри в стенограмата, показващи още през лятото на 2014 г., че банката е куха, а парите - откраднати, агент Сашо излиза с твърдението, че държавата е трябвало да налее средства в КТБ и тя щяла да заработи без проблем. Наглостта на ДС доносника стига и още по-далеч, като се опитва да внуши, че вторичният грабеж, чрез който менторът му Цветан Василев продължава да си пълни джобовете и да води охолния си начин на живот в Белград, бил в полза на друг човек – разбира се, на`нашия издател. Тук е моментът да припомним, че Фабриката за фалшиви новини открай време се опитва да пробута внушението, че Пеевски едва ли не е с милиони кредити, които са потънали в банката. Доколко това е така, сочи публично оповестеното още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ удостоверение, че издателят ни няма никакви кредити или влогове във фалирания от Българския Мадоф трезор. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката.

Личното дело на агент Сашо в ДС, разсекретено от Комисията по досиетата, с копие от което „Телеграф“ разполага, разкрива, че той е едно от най-двуличните ченгета на ДС, приели сътрудничество на силна идеологическа основа. С други думи, верен е марксизма-ленинизма. Псевдонимът на Василев неправилно е изписан в решението на Комисията по досиетата като „Сашо 11” на Първо главно управление на Държавна сигурност. Агентът се подвизава с два псевдонима - Драган и Сашо. Драган според записите е псевдонимът до вербовката му в ПГУ, но не е ясно дали това име не идва от архивите на РУМНО.

Илиян Василев и сега е особено близък с великия „антикомунист” и „борец” срещу ченгетата Иван Костов. Затова през далечната 1997 г. оглавява Агенцията за чуждестранни инвестиции и остава на този пост до 2000 г., когато заминава посланик в Москва. Някогашният агент не изневерява на навиците си и е все така деен и днес. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга на Агнешките главички или да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България. Също така личното му дело разкрива, че той е бил свръхактивен и много амбициозен агент още през 80-те години на миналия век. При агент Сашо явно си личи шлифовката на Драгалевския лаборант. Навремето такива като Костов и Илиян Василев ги назначаваше покойният Андрей Луканов, защото и двамата са били дълго и опасно близо до някогашната БКП и службите й. Един от най-циничните парадокси на прехода е, че СДС и ДСБ, които бяха и са най-кресливите по темата „Държавна сигурност”, не свършиха нищо по нея, когато имаха парламентарната и изпълнителната власт и общественото мнение беше на тяхна страна.

Илиян Драганов Василев е роден на 7.7.1956 г. в гр. София. Произхожда от семейство на служещи. Баща му е инженер, член на БКП от 1947 г. Бил е на задгранична работа дълги години като ръководител строежи в Сирия и Либия. Награждаван е с правителствени награди. Майка му е работила като икономист в Министерството на строежите. Илиян Василев е активен член на ДКМС от 1970 г. и още в гимназията е взел активно участие в комсомолския живот, поради което е бил избиран за член на Дружественото бюро на ДКМС.

След време ще стане и член на казионното БЗНС – нещо, което е съгласувал с ПГУ-ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик старши лейтенант Христо Христов. Агент Сашо завършва 114-а гимназия с преподаване на английски език. Отбива военната си служба в НШЗО и в поделение в град Харманли. От 1976 г. е студент във ВИИ „Карл Маркс”, специалност „Международни отношения”. В института продължава неговата активна комсомолска дейност. Избиран е за член на Дружествения комитет на ДКМС, където е отговарял за учебно-възпитателната работа на комсомолците.

Илиян Василев привлича вниманието на офицерите от ДС още като студент през 1978 г., за което свидетелства запазена справка на Държавна сигурност. От 1981 г. той вече е на работа в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни”. Справка на ДС от 1985 г. сочи, че великият „русофоб” Илиян Василев е имал контакти и с РУ-ГЩ (военното разузнаване на режима):

 

„МВР Строго секретно!

Соф. градско у-ние

До

 

Началник щаба на

 

Управление 03 ДС

 

Рег. № 12976, екз. № 2 1080 – София

 

13.8.1985 г.

 

Молим да изготвите справка за лицето Илиян Драганов Василев, роден на 7.7.1956 г. в София, имащ архивни материали в РУ-ГЩ.

 

София, 9.8.1985 год. Зам.началник у-ние

 

ДС СГУ

 

МВР

 

Полковник: /п/

 

/Н. Маринов/

 

 

През 1986 г. с Илиян Василев е осъществен оперативен контакт от ДС. Снети са неговите оперативно значими връзки и са му възложени оперативни поръчения. Едно от тези поръчения на ПГУ-ДС е по време на 35-ия конгрес на БЗНС през май 1986 г. и организираната след това международна среща кандидат-агентът да изучава представителя на Великобритания на тези форуми. Илиян Василев е бил крайно изпълнителен и много идеологически мотивиран кандидат-агент, впечатляващ с това всички служители на ДС, които са контактували с него. 

 

Затова в края на 1987 г. е направено предложение да бъде привлечен за секретен сътрудник на ПГУ-ДС. Четем личното дело на агент Сашо:

 

„МВР Строго секретно!

 

Соф. градско у-ние Утвърждавам:

 

Рег. № 2400, екз. ед. Началник отдел 01 ДС

 

1.03.1988 г. Софийско гр. у-ние МВР

 

1080-София Майор: (п) (К. Василев)

 

София, 1.3.1988 г.

 

РАПОРТ

 

ОТНОСНО: Извършена вербовка на Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник на ДС

 

Съгласно утвърденото предложение за извършване на вербовка, същата с кандидата проведох на 9.2.1988 г. на закрито. Вербовъчната беседа премина по предвидения в плана ред. Първоначално разговорът имаше общ характер. Впоследствие бяха дискутирани теми от съвременните международни отношения. На тази основа насочих разговора към естеството на работа на кандидата като отговарящ в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни” и разгледах развитието на досегашните ни контакти и тяхното значение. Поставяйки въпроса пряко за по-нататъшно сътрудничество, кандидатът изказа готовност, като сподели, че приема сътрудничеството с органите на ДС по идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитаван в този дух.

 

При така стеклите се обстоятелства обясних новия етап в нашите взаимоотношения и основните им принципи: необходимостта информацията да се отразява писмено и също от конспиративни съображения да бъде подписвана с псевдоним, който той трябва да избере сега. Кандидатът се спря на името „Сашо”. С Василев бе уговорена двустранна връзка и следваща среща. Въз основа на горното,

 

ПРЕДЛАГАМ:

 

Да се утвърди извършената вербовка на лицето Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник и същият да бъде регистриран като такъв в служба на ПГУ-ДС.

 

Нап. в 1 екз. Ст. разузнавач Отдел 01

 

ДС

 

№ 1 – ЛД „Сашо” Ст. л-т: (п)

 

София, 15.2.1988 г. (Христов)

 

 

Потресаващо е нахалството на този днешен „антикомунист”, „русофоб” и глашатай на Българския Мадоф. Та нали от разсекретените от Комисията по досиетата документи изскочи и шокиращото признание на самия Тодор Живков, изказано пред бившия лидер на СССР Юрий Андропов: „Държавна сигурност е филиал на КГБ в България”. С други думи, Сашо е бил агент на филиала на КГБ в България и е работил де факто за същия КГБ.

Нека обаче да вдигнем завесата докрай. Влиза агент Ана Хранова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.