Снимки

Автентичен фолклорен спектакъл с много народна музика и танци беляза второто посрещане за сезона на организирани туристи в етнографската къща в девненското село Кипра. Група от 21 германци, отседнали в курортите край Варна, станаха част от представлението на самодейците от местното читалище „Христо Ботев 1927“.

Водени от читалищния секретар Дияна Найденова, която е професионален хореограф, самодейците заразиха с темперамент гостите и те спонтанно се хванаха на право хоро, овладявайки стъпките още с първия танц. Преди да прекрачат прага на къщата-музей, ги плени звукът на писналата гайда на Станислав Кръчмаров, който се е превърнал в своеобразна атракция в Кипра.

Участието му е част от организацията по посрещането на чуждите гости, които с удоволствие и с нескрит възторг го снимат и си правят селфита. Редом до гайдаря, жена и момиченце, пременени в народни носии, поднасяха на туристите традиционните хляб и сол , а песните на жените от самодейната група, заразяваха с мелодичността и многогласието си. На този фон немските туристи видяха как се преде вълна и как се тъче на единствения в Североизточна България отвесен стан. Гостите научиха и какви „нишани“ са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си и как се плетат чорапи на една и на пет куки.

След като разгледаха колоритната етнографска сбирка, гостите имаха възможността да се насладят и на изпълнение на Варненски танц, чиято ритмика се поддържа от танцьорките с ударите на дървени лъжици. Обикновено посетителите изкупуват домашната ракия, която домакините предлагат от атракривна каручката с домашни продукти, но тази група немски туристи заложи на кипренския мед и плетените терлици, разказаха от община Девня след визитата на туристическата група.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Знакова баня в село Ягода чака благословия от МК

Знаковата сграда на баня в курортното селище Ягода очаква благословията от експертите от националния институт за недвижимо културно наследство, за да бъде отремонтирана, цялостният проект е внесен за утвърждаване преди повече от месец, но засега нямаме отговор.