Снимки

Шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов бе отличен със званието Командор на Великия Кръст на Суверенния Малтийски орден. Той получи и ордена Pro Merito Melitensi за грижите, които полага за вероизповеданията в България. Високото отличие му бе връчено тази вечер  от посланика на Суверенния Малтийски орден Негово Превъзходителство Камило Дзуколи по време на традиционния годишен прием.

Суверенният военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, както е пълното му наименование, е един от най-старите католически монашески ордени, основан в Йерусалим около 1050 г. От 1113 г. е  припознаван като независим субект на международното право.

Малтийският орден е мирски монашески орден, като част от членовете му са монаси (положили трите монашески обета за бедност, целомъдрие и послушание), а останалите дават само обет за послушание. Днес по-голямата част от рицарите и дамите на ордена са светски лица. Малтийският орден е единствената организация с непрекъснат суверенитет, управлявана от рицари монаси, които са преки наследници на своите основатели, между които се избира Великия магистър и по-голямата част от членовете на Суверенния съвет (правителството на ордена). Хуманитарната традиция на Ордена – дълга повече от 900 години – се реализира и обновява ежедневно в болници, медицински центрове и клиники в повече от 120 страни по света. Поддържана е от 12 500 члена, 80 000 постоянни доброволци, подпомагани от повече от 15 000 лекари и медицински сестри. Той развива широка благотворителна дейност и в България.

Дипломатическите отношения на Суверенният Малтийски орден с нашата страна бяха установени на 22 юни 1994 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.