Снимки

КАТ започва процедура по дерегистрация на колите без платена „Гражданска отговорност“, но поне за месец това ще е само на хартия. Така в Пътна полиция те ще се водят отписани, но при справка на пътя това няма да излиза.

Причината е, че все още не е стартирала автоматизираната система, заради чиято липса от КАТ отлагаха изпълнението на мярката. Тя беше въведена с нормативни промени в края на миналата година, а от Пътна полиция трябваше да започнат да спират неизрядните автомобили от 1 април. Досега КАТ тушираха техническия проблем с липсата на наредба, като си бяха дали срок от година, за да се справят с казуса. Наредбата обаче бе публикувана в петъчния брой на „Държавен вестник“ и от вчера Пътна полиция е

 

длъжна да изпълнява законодателните промени

 

Затова от КАТ стартират мярката, но засега дерегистрацията ще е само в хартиен вид. Така автомобилите няма да са редовни, но ще продължават да имат валидна регистрация при справка на пътя, а шофьорите им ще могат да се отърват, като си заплатят глобите, налагани им от пътните полицаи. Паралелно се работи и по отстраняването на проблема с липсата на система за автоматична регистрация и съответно – автоматична дерегистрация, като се очаква

 

казусът да е решен до не повече от месец

 

„При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика”, обясниха пред „Монитор“ от Пътна полиция.

Първият списък от 19 000 коли вече е в КАТ. Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани. За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

„В момента, ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност”, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд,

 

това ще става автоматично

 

допълниха от Пътна полиция.

Идеята за отписването на коли без платена „Гражданска“ се зароди, след като се оказа, че много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Така нашенци, предимно от Русе, се оказаха собственици на по над 1000 коли, които се шофират от румънци. Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина. С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения. Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Илинден е, внимавайте с морето и с гостите у дома

Българската православна църква почита днес паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.