Снимки

Автомагистрала „Струма“ се изгражда със скоростни темпове. 25-километровият участък до Сандански ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2018 година, каза още регионалният министър, пояснявайки, че крайният срок е месец май 2019 година. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес в ефира БТВ.

До 2023 г. автомагистрала „Струма“ трябва да бъде завършена изцяло, заедно с 18 километровия участък през Кресненското дефиле. Най-оптималният вариант от икономическа, екологична гледна точка и най-вече от гледна точка на пътната безопасност и сигурност на преминаване е полуизточният вариант на трасе. Движението в посока Кулата - Солун ще бъде през дефилето, а в обратна посока - към София, ще се осъществява източно от дефилето.

Той коментира и част от другите варианти за изграждане на магистралата в участъка на Кресненското дефиле. Двата варианта, свързани с изграждането на магистрала вътре в дефилето, са технологично най-неустойчиви, посочи министърът и поясни, че проектът с изграждането на дълъг тунел е най-неблагонадежден от екологична, финансова гледна точка, времеви срокове и като безопасност, тъй като това районът на Кресна е сеизмично най-опасният в България. Затова този вариант не е разглеждан при представянето на проектите в Брюксел.

Поели сме ангажимент 2025 г. автомагистрала „Хемус“ да бъде изцяло изградена. До края на годината отчуждителните процедури за участъка до разклона за Тетевен трябва да приключат, така че от 2018 г. да започне реално строителство. За трасето има подписан договор и в момента се проектира, припомни още Нанков. В момента се проектират и трите участъка от 50-километровото трасе от магистралата до разклона Плевен - Ловеч. През 2018 г. възлагаме реалното строителство на трите участъка.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министър Нанков беше категоричен, че тя не спира. 2018 г. ще бъде още по-динамична и ще се санират най-малко 1000 сгради по договори сключени в периода 2015 - 2016 г., уточни той.

Регионалният министър коментира също изграждането на тол системата. Изцяло с цифровизирани модели, с джипиес системи ще се отчита изминатото разстояние от тежкотоварните автомобили. Ще дадем възможност за предплащане на маршрут и за заплащане след изминато разстояние. Ще бъде засичан всеки тежкотоварен автомобил чрез вече разположените 400 камери и купуването на нови 600 камери, които ще гарантират пълното покритие на републиканската пътна мрежа, включена в тол системата, поясни той.

Най-малко три пъти ще се увеличат приходите след въвеждане на тол системата. В момента генерираме 300 млн. лв. годишно, след въвеждането й очакваме постъпления в размер на 1 - 1,2 млрд. лв. Внедряването на тол системата ще се изплати за три години от бъдещите постъпления от нея, уточни Нанков, допълвайки, че две години се наблюдава умишлено блокиране и забавяне на внедряването й. В началото на октомври се очаква да бъде избран изпълнител, като процедурата може да бъде обжалвана отново, поясни той.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министър Нанков беше категоричен, че тя не спира. 2018 година ще бъде още по-динамична, с още повече скелета и строителни работници по жилищните сгради, уточни той.

Трябва да спрат спекулациите, че свършва санирането, тъй като през 2018 г. ще се санират най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015 - 2016 г. с ББР, заяви министърът. За три години, от 2015 г. до 2017 г., разплащаме в ББР към общините, към изпълнителите 1,6 млрд. лв. от гарантирания по програмата 2 млрд. лв. ресурс. 700 сгради са въведени в експлоатация, работи се по 600, по още 700 сгради предстои стартиране на строителните дейности. Още 1 млрд. лв. има да разплащаме при реално извършени дейности.

Със стартирането на програмата през 2015 г. въведохме принципа „първи по време, първи по право“, напомни Николай Нанков. Тези, които не се поддаваха на спекулациите, вече имат сключени договори с ББР при осигурения ресурс от 2 млрд. лв., и блоковете ще бъдат санирани.

Ангажимент на всички собственици е да поддържат жилищата и сградите, в които живеят, в добро състояние, подчерта Нанков.

По случая с опасния блок „Плиска“ 2 в Монтана регионалният министър посочи, че при сключен с общината и Българската банка за развитие договор, той ще бъде саниран, като ще бъде направена проверка. Ако блокът е в списъка с 2022 сгради с подписани договори с ББР, той е с гарантирано саниране.

Министър Нанков коментира темата с назначаването на нов директор на Дирекцията за национален строителен контрол. Милка Гечева е добър експерт и професионалист. Право на всеки министър е да избира екипа, с който ще работи добре и ще поддържа системата спокойна, каза той. Необходима е акуратност в работата. В коалиционно правителство е редно да се допитваме и до коалиционните партньори при конкретните политики, които правим, посочи Нанков. Той отрече намеса на вицепремиера Валери Симеонов в назначаването на арх. Иван Несторов за директор на ДНСК. Нанков посочи още, че арх. Несторов е специалист с дългогодишен опит и изрази увереност, че под неговото ръководство ДНСК ще работи добре.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За първите 5 месеца израелските туристи в България с 31% повече

Отчитаме над 31% на израелските туристи за петте месеца на 2018 г. България може да предложи много повече от слънце, море и забавления. Това е казала Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от ведомството.

ЕК предоставя насоки за защитата на трансграничните инвестиции в ЕС

Европейската комисия представи днес насоки, чиято цел е да се помогне на инвеститорите да се позовават на своите права пред националните администрации и съдилища, а на държавите в ЕС - да защитават обществения интерес в съответствие с европейското право.