Откриха Ноевия ковчег - както пише в Библията, намира се в Арарат

Откриха Ноевия ковчег - както пише в Библията, намира се в Арарат

Международен екип от изследователи от Noah's Ark Ministries International (NAMI) твърдят, че са успели с вероятност от 99,9% да докажат, че са открили Ноевия ковчег, съобщава Daily Express.

Предполага се, че ковчегът се намира под дебел слой сняг и вулканични породи в планината Арарат, в Турция.

Учените от NAMI обясняват, че на височина около 400 над морското равнище са открили дървени фрагменти. След като са направили въглероден анализ на находката, те са стигнали до извода, че възрастта на намерените фрагменти е 4800 години.

По думите на един от учените Ман Фай Юън, засега не може да се каже с увереност от 100%, че това са останките от Ноевия ковчег, но вероятността това да е именно библейския плавателен съд е цели 99,9%.

Според него намерените парчета дърво са много подобни на описваните на много различни места в историческите източници. Друг изследовател от екипа Панда Ли коментира, че находката наподобява дъски, които се сглобяват една за друга. Всяка дъска е широка по 20 см, а сглобките са праисторически.

Учените споделят, че са намерили парчетата в ледник в планината, разпръснати в радиус от стотина метра.

Скептици отбелязват, че това може и да не е Ноевият ковчег, защото може би той изобщо не е съществувал, а е просто поредният праисторически огромен кораб.

Въпреки това изследователите настояват, че корабът е точно този и има много отделения, в които са били различните животни.

Британският археолог Майк пит казва, че няма доказателства за потопа, защото ако преди 4800 г. подобно явление би вдигнало кораб на такава височина на планината, то последствията от него би трябвало да се откриват навсякъде по света, а не само в планината Арарат.

Както е известно, Ноевият ковчег е описан в стария завет на Библията (Битие 6-9 глава). Там плавателният съд е описан като голям кораб „ковчег“, построен от Ной по поръчение на Бог, за да спаси от Потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни. Според Библията световният потоп продължава една година и през това време загива всяко живо същество, освен онези в „ковчега” на Ной. Предполага се, че ковчегът на Ной засяда при върховете на планината Арарат. Тогава Ной пуска от своя кораб врана, а след 40 дена гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва. Накрая Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света точно една година след започването на потопа и дават неговото ново начало.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.