Румънци завладяха БГ морето

На север 40% от гостите са от другата страна на Дунав

Румънци завладяха БГ морето

По нашите курорти се завръщат и сънародниците ни

Основно румънска реч, премесена тук-там от немска, се чува това лято на всяка крачка по северното Черноморие. Румънските туристи ще са преобладаващото мнозинство с германците в курортите край Варна, заяви доц. Стоян Маринов от Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Миналата година около 45% от всички туристи са били руснаци, но това лято те изпадат по брой доста назад в класацията. Сега дялът на румънците е около 40%, призови позиции запазват и германците. Към тях се прибавят
и около
100 000 туристи от Молдова
които традиционно посещават нашето море, както и много поляци.
Всяка година около 1 млн. румънци посещават нашата страна с цел туризъм, потвърди Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Букурещ. Тези гости обаче не са даденост, затова трябва да подобрим още условията, при които ги посрещаме, категоричен е търговският ни представител. Съседите избират целогодишно нашата страна за уикенд туризма и това ще продължи още дълго, защото харесват нашите курорти, а поради географската близост си спестяват време и транспортни разходи. Важно е обаче нашата туристическа индустрия да намери път към всеки един наш гост, колкото и да е труден, смята експертът.
Румънските туристи останаха верни на българското море и те са постоянни гости на север, констатират хотелиерите от добруджанското крайбрежие. Според тях това лято съседите са намалили престоя си извън големите почивки на 2 дни, но пък всеки уикенд са тук
Шабла е основната им дестинация
за почивните дни
тъй като е най-близо, а плажовете са много големи. Друго предпочитано място е Балчик.
Заради все по-трайното присъствие на румънски туристи по морето ни, в Колежа по туризъм, чийто шеф е доц. Маринов, от няколко години се правят кратки курсове по румънски език.
Очаква ни доста труден летен сезон, като това се дължи предимно на процесите около нас – ситуацията в Русия и Украйна, в Гърция, в Тунис, каза вчера по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя потвърди, че българите се връщат на нашето море заради кризата в Гърция. „За нас е изключително важно при съседите да имат икономическа и финансова стабилност. Ситуацията там стигна своя пик и вече наблюдаваме наши сънародници, които досега са ходили на почивка в Гърция, да предпочитат нашето Черноморие. Имаме данни и за чужди туристи, които са планирали почивката си в Тунис, да я пренасочват в България”, съобщи още Ангелкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.