Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Иво Прокопиев и кръгът на Агнешките главички бръкнаха в джоба на всички ни, а сега се опитват и да лъжат цялото общество посредством Фабриката за фалшиви новини на Хищника от "Капитал".

 

На „Доверие“

Не може да се отрече, че Прокопиев е велик комбинатор. За да финансира ВЕИ начинанията си, той използва схема, която може да се оприличи на пладнешки обир, като буквално „приватизира“ парите за втора пенсия на над 1,2 млн. българи. По тази линия в проекти на разградския олигарх за строителство на фотоволтаици са потънали десетки милиони от две пенсионно-осигурителни дружества - „Доверие“ и „Алианц“. Само по линия на три облигационни емисии, чиято цел е била финансиране именно на строителството на ВЕИ-та, са изчезнали 56 млн. лева.

Всъщност Прокопиев е първият, превърнал пенсионно-осигурителните дружества буквално в собствена касичка. Схемата е следната - решава да инвестира в проект, пуска облигационна емисия, намира инвеститор, който обаче след това няма от кого да си търси парите, защото в крайна сметка дългът се оказва на името на куха офшорка, и при това фалирала.

Цялата схема по източването на парите започва през декември 2009 г., когато едно от дружествата, свързани с Прокопиев - „Алфа Енерджи Холдинг”, сключва облигационен заем в размер на 6 173 000 евро (12 037 350 лева) за строителството на фотоволтаици. За целта емитира облигации, като 59,94% от тях са изкупени от Пенсионно-осигурително дружество „Алианц България“ (32,4%) и Пенсионно-осигурителна компания „Доверие” (27,54%). Тук е моментът да се отбележи, че в „Доверие“ Прокопиев е пряк акционер, като притежава втория по големина дял чрез свързаната с него фирма „Грийн ейкърс“. Само във въпросния фонд спестяванията си за старини държат близо една трета от работещите жители на страната (според данни на Комисията за финансов надзор депозитите в него са за 2 млрд. лева).

„Алианц България“ финансира проекта на „Алфа Енерджи Холдинг” с 2 млн. евро, а „Доверие“ - с 1,7 млн. евро. Самата „Алфа Енерджи Холдинг” е учредена само 9 месеца преди емисията и е 100% собственост на „Соларпро холдинг” АД. Като гаранция по заема са заложени активи на „Алфа Енерджи Холдинг” и нейни вземания по договори за производство на енергия, като общата оценка на обезпечението поне на документи възлиза на 119% от облигационния заем. Дотук нещата изглеждат в рамките на нормалното, но само на хартия.
Съгласно Кодекса за социално осигуряване облигациите, които се купуват от пенсионните дружества, трябва да бъдат пуснати на борсата за публично предлагане в 6-месечен срок от емисията, за да бъде легална инвестицията им. Това обаче не се случва, защото със свое решение от 29 септември 2010 г. КФН отказва да одобри проспекта на „Алфа Енерджи Холдинг“, с който облигациите да бъдат допуснати до търговия на регулирания пазар, по простата причина, че дружеството емитент не отговаря на нормативните изисквания. Законът е категоричен, че трябва да са изтекли поне две години от вписването в Търговския регистър и да има поне два годишни счетоводни отчета, приети от общото събрание на акционерите. Условия, които „Алфа Енерджи Холдинг” няма как да покрие. Това пък автоматично прави инвестицията на пенсионните дружества незаконна. По-късно „Алфа Енерджи Холдинг” прави повторен опит да качи на борсата облигациите на борсата и така да изпълни законовите текстове, но впоследствие само се отказва от това. Така в крайна сметка губещи са фондовете, които са инвестирали парите на осигурените лица в облигации, чиято стойност реално граничи с нула.
Междувременно „Алфа Енерджи Холдинг” започва да прави поредица от врътки. През декември 2012 г. банката довереник по заема свиква общо събрание на облигационерите. Дневният ред предвижда инвеститорите да дадат съгласие вместо „Алфа Енерджи Холдинг” емисията да се води на името на дъщерната й фирма „Алфа Енерджи”, която пък от своя страна да бъде изкупена от регистрираната в Холандия „Грийн бърд инвестмънтс“ BV или друго дружество, свързано с „Грийн бърд”. От поканата за свикване на общото събрание става ясно, че прехвърлянето на собствеността е трябвало да бъде реализирано най-късно в края на март 2013 г. Справка в холандския търговски регистър показва, че „Грийн бърд инвестмънтс“ BV е създадена на 24 юни 2010 г. и е с минималния изискван капитал за такъв вид фирма - 18 000 евро (бел.ред. - BV е правна форма, означаваща ограничено дружество). Проверката в регистъра показва, че то е най-ниското звено от цяла верига дружества, регистрирани на един и същ адрес в Амстердам и управлявани от една и съща фирма, която се води на същия адрес. “Грийн бърд инвестмънтс” BV е 100% собственост на „Грийн бърд холдинг” BV (също с капитал 18 000 евро и регистрирано няколко дни по-рано - на 8 юни 2010 г.), което пък е еднолична собственост на „Солар парк Девня” BV. Последното дружество отново е с капитал 18 000 евро и е регистрирано на 16 април 2010 г. - месец след като едноличният му собственик „Инфинити Енерджи Холдинг” BV обявява, че ще строи соларен парк край Девня. Самото „Инфинити Енерджи Холдинг” е регистрирано на 1 декември 2009 г. - две седмици преди емитирането на облигационния заем от страна на „Алфа Енерджи Холдинг”.
За разлика от останалите фирми надолу по веригата „Инфинити” разполага с капитал 5 018 000 евро, но основният акционер в него вече е заличен от холандския търговски регистър, защото е фалирал. Според данните в регистъра „Инфинити Енерджи Холдинг” BV е бил собственост на R.I.G инвестмънтс NV (бел.ред. - NV е абревиатура за публично ограничено дружество), което е заличено, считано от 5 ноември 2012 г., тъй като е обявено във фалит, а последният му отчет е от 2009 г.

Не по-малко фрапиращо е и положението при другите два облигационни заема. Те са емитирани от дружеството „Пи Ви инвестмънтс” ЕАД през май 2012 г. Първата е в размер на 16 470 000 евро (32 116 500 лева) и е за строителството на фотоволтаична централа в Добрич. Втората е за 5 904 000 евро (11 512 800 лева) и е за фотоволтаична централа „Перун”. И двете емисии са изкупени на 100% от доброволните, професионалните и универсалните пенсионни фондове на „Алианц” и „Доверие”. Едва ли ще има изненадани, че „Пи Ви инвестмънтс” ЕАД е собственост на компания, държана от офшорка. То е притежание на „Алтернатив инвестмънтс” ЕАД, което от своя страна принадлежи на кипърската офшорка „Джи Ай Ар Ий Глобал Инфрастракчър Риъл Истейт Фънд Лимитид”. Тя пък отново води до Иво Прокопиев. През 2011 г. въпросната кипърска офшорка става притежател на един от фотоволтаичните бушони на олигарха „Разлог биоенерджи“. „Придобива“ собствеността от друга кипърска компания - „Ломпок инвестмънт лимитид“, която пък в момента е притежател и на „Вилно селище Аклади“ - друг бушон в схемите на енергийния олигарх, но в различен сектор – строителния.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.