Снимки

Безработицата в България през февруари 2018 г. е спаднала до рекордно ниското ниво от 5,3%, като е отчетен спад от 6,5% спрямо същия месец на 2017 г., съобщава европейската статистическа агенция Евростат.

Тенденцията за спад на хората без работа е в почти целия ЕС. Делът на безработицата през февруари 2018 г. е 7,1%, в сравнение с 8% през същия месец на миналата година. Това е най-ниският процент, регистриран в ЕС28 от септември 2008 г. Това става ясно от публикувани вчера данни.

Сред държавите-членки най-ниските нива на безработица през февруари 2018 г. са Чехия с 2.4%, Германия и Малта с 3.5%, Унгария - 3.7%. Най-високата е регистрирана в Гърция - 20.8% през декември 2017 г., и Испания 16.1%.

В сравнение с предходната година безработицата спада във всички държави-членки, с изключение на Естония, където тя се увеличава от 5.8% на 6.5% за година. Най-големи намаления са регистрирани в Кипър (от 12.6% до 9.6%), Гърция (от 23.4% до 20.8% между декември 2016 г. и декември 2017 г.) и Хърватия (от 12.0% до 9.6%).

Евростат изчислява, че 17.6 млн. мъже и жени в ЕС-28 са безработни, от тях 13.9 млн. са в еврозоната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчни затвориха 5 заведения по Северното Черноморие

Пет заведения по Северното Черноморие са били затворени от данъчните от началото на месеца. Това съобщи Красимир Павлов от отдел „Комуникации“ при Териториалната дирекция на НАП - Варна. При 7 процента от извършените 1 198 проверки на търговски обекти по Северното Черноморие, са установени нарушения и са съставени актове.

КЗК отряза „Инерком“ от сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на фирмата "Инерком България" ЕАД на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на ЧЕЗ. Това се вижда от решение на регулатора от днес. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването на компанията.

Оборудват ловците да вземат кръв от глиганите

До края на седмицата стопанисващите дивеча във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за трихинелоза и Африканска чума по свинете (АЧС). 40 000 бр. са комплектите вече са получени от регионалните дирекции по горите и предстои получаването им от всички структури, стопанисващи дивеча в България, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).