Шегичките с дебнещите с камери зад храстите катаджии се оказаха поредния балон, който се спука. Намаляването с близо 20% на жертвите при катастрофи, в резултат на отмяната на предупредителния знак за камери по пътя, е радваща новина. Не само, защото страната ни ще се отлепи от дъното на последните места по брой на убити по пътищата, а защото до края на годината се очаква жертвите да са близо 70 по-малко. Равносметката е проста-на пръв поглед дребна промяна на закона, но със силен ефект. Излиза, че джигитите не са толкова безстрашни. И законът може да ги респектира.

Резултатът от тази промяна запушва и устите на мнимите защитници на граждански права. Спасените човешки животи са доказателство, че няма значение къде се намират служителите на КАТ и доколко това не накърнява човешки права, след като резултатът е толкова добър.

Изводът, който се налага е, че институциите, които се занимават с опазването на човешкия живот по пътищата на страната трябва да продължат да търсят такива добри решения. Увеличаването на броя на камерите, следенето с каква средна скорост се движи превозното следство от една точка до друга и дали тя не превишава разрешената (както направиха в една съседна страна) са само част от мерките, които могат да се приложат незабавно. За това не бива да се жалят средства. Законодателно също има нужда от промени. Парламентаристите могат да помислят и за нов Закон за движение по пътищата, а не сегашният да бъде поправян след всеки трагичен инцидент.

В края не може да не отбележим, че  това, което единствено може да спре джигитите, е да бъдат лишени от чувството за безнаказаност. Законът трябва да се прилага с цялата суровост от всички. А не едните да ги хващат, а другите да ги пущат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.