Айн Ранд, тачена като един от колосите на американската философия на ХХ век, за първи път попада в българския театър. Нейната пиеса „Нощта на 16 януари” влиза в афиша на театър „София” през новия сезон, а дързостта да направи първата постановка принадлежи на проф. Пламен Марков, научи „Монитор”. Репетициите започват през септември, а премиерата е насрочена през ноември.
Честта да изговорят текстове, изригнали от красивия ум на родената в Санкт Петербург през 1905-а авторка на романите „Изворът” и „Атлас изправи рамене”, се пада на актьорите Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Ивайло Герас-ков, Антон Григоров, Пла-мен Манасиев, Петя Силя-нова, Дария Симеонова, Симона Халачева, Росен Белов, Силвия Петкова, Юлиян Малинов, Михаил Милчев, Николай Антонов и Николай Върбанов.
Над „Нощта на 16 януари” ще работят и сценографката Мира Каланова, композиторът Калин Нико-лов, а Емил Христов ще прави видеото към спектакъла.
Представлението всеки път ще изненадва с финала си, защото от зрителите в залата ще зависи как ще се развие действието и как ще завърши спектакъла.
Айн Ранд написва „Нощ-та на 16 януари” сравнително бързо – за няколко месеца
с надеждата да спечели пари.
Първата реализация е в „Холивуд Плейхаус” през октомври 1934 г. с участието на звездата от нямото кино Барбара Бетфорд. В публиката са имена като Мери Пикфорд, Марлене Дитрих, Пола Негли, Франк Капра, представители на белогвардейската емиграция.
Сюжетът на пиесата се завърта от действителен случай – самоубийството през 1932 г. на шведския мошеник Ивар Крюгер, известен като Краля на кибрита. Във версията на Ранд секретарка отива на съд заради убийство на своя коравосърдечен любовник и шеф, банкрутиралия шведски финансист Бьорн Фокнър. Първоначално смъртта му прилича на самоубийство, но след това излизат още хипотези -  или секретарката Карън Андрес е бутнала Фокнър от балкона на апартамента му на последния етаж в пристъп на ревност заради неотдавнашната му сватба, както твърди очевидец, или пък госпожица Андре и Фокнър са заговорничили да инсценират самоубийството му – заговор, който би успял, ако тъстът не го бе надушил и не бе убил финансиста.
Онова, което прави пиесата популярна, е решението на авторката да повери присъдата в ръцете на съдебни заседатели, избирани всяка вечер сред публиката. Ранд обяснява, че съдебните заседатели трябва да решат дали са романтици, които вярват в страстната всеотдайност на Карън Андре към властния, необщителен, но неистово привлекателен негодник Фок-нър, или пък са по-склонни да приемат фарисейските показания на свидетелката против Андре, която я описва като ревнива усойница, а тъста представя като образцов гражданин. Ако изберат второто, намеква Ранд, те ще изправят на съд собственото си „усещане за живота”, като го лишат от всякакъв героизъм.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Криско бори вампири в Банско

Какво е общото между хип-хопа, вампирите и планините? Отговор на този въпрос ще ни даде новият филм „Вампирският призрак от Обидим“, чиято премиера е заложена за края на 2020 г. Сюжетът на заглавието се очаква да е силно повлиян от митологията. Въпреки това с намигване към рап културата ще се включи хитмейкърът Криско.

Въпреки годежа: Аманда Байнс няма да вдига сватба

Актрисата Аманда Байнс няма да вдига скоро сватба, въпреки че преди броени дни се сгоди за любимия си Пол Майкъл. За това съобщи E! News, след като източници, близки до семейството на звездата, коментираха, че родителите й са против брака.