Снимки

25 студенти от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив ще получат подаръци от томбола, която ще бъде изтеглена на празника им 8 декември. Наградите включват смартфони, 7-дневни почивки, айфони, лаптопи и таблети, а черешката е голям и модерен бял джип. Луксозното возило и в момента е позиционирано в центъра на Пловдив и всеки, който мине покрай него, може да прочете надписа: „Учи и спечели джип. Само студентите на ВУАРР могат да ме спечелят”.

Според ректора на висшето учебно заведение проф. д-р инж. Димитър Димитров в томболата няма нищо странно, защото тя е само част от всички събития, с които университетът отбелязва своя 25-годишен юбилей. Ректорът бе категоричен, че през 25 години дейност ВУАРР никога не е получило и стотинка държавна субсидия.

„Нашият университет е силно свързан с културата на Пловдив и един от основните ни принципи е да умножаваме творческите личности. Това означава, че и самите ние трябва да мислим творчески. Пловдив е генератор на нови идеи – бил е такъв 8 000 години и сега пак. Основният мотив бе 25-годишнината на нашия вуз и всеки месец имаме поредица от събития, с които да отбележим тази годишнина”, каза проф. д-р инж. Димитров. Той припомни, че през януари висшето учебно заведение е представило издадена при тях Енциклопедия на изявени пловдивчани. През следващите месеци също е имало различни събития по повод годишнината. На 19 юли предстои между ВУАРР и Българската национална агенция за оценяване и акредитация на висшето образование форум за новите стандарти и критерии за оценяването на вузовете. „През септември ще съберем нашите най-успешни възпитаници и ще им поместим биографиите в специална книга. През октомври, на Димитровден, ще бъде кулминацията на тържествата по повод 25-годишнината ни. През ноември организираме мощна международна конференция, а на 8 декември ще изтеглим томболата”, обясни професорът. По думите му „25 подаръка за нашите студенти са един наш жест за 25-годишнината ни. А това бе изтълкувано и сравнявано с един друг университет, който раздаваше пари под масата. При нас всичко е легитимно”.

Ректорът уточни, че ВУАРР не събира пари за томболата, която е в рамките на закона. Още повече, че никъде в рекламните им материали не пишело: „Елате при нас, защото има джип”. Ректорът призова критикуващите инициативата да попитат студентите дали са доволни от обучението във ВУАРР и каква е реализацията им. Първоначалната идея е била томболата да бъде само за новопостъпилите студенти, но впоследствие се е решило и тези, които вече учат във висшето училище, да участват. Условието към тях ще е да доведат свой близък или приятел да следва в университета.

„Получи се, без да сме целели, PR акция, което е напълно естествено. А и аз, като председател на етичната комисия в съвета на ректорите, най-малко бих бил радетел за някаква нелоялна конкуренция. Всеки е свободен да обявява, каквото реши”, бе категоричен ректорът. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.