Снимки

Изчислено е, че на петък 13-и само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет.

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви:Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer) и Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy).

В испаноговорящите страни, вместо петък, вторник 13-ти е считан за ден с лош късмет. Гърците, също са считали вторник (и особено 13-ти) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден контролиран от Арес (Марс), богът на войната. Падането на Константинопол под османско робство се случва във вторник.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12, защото вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307г, когато биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Те били измъчвани, а след това изгорени на клада или екзекутирани по друг начин. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-ти е в петък.

Всеки месец започващ с четвъртък, ще има вторник 13-ти. Ако в 31 дневен месец има вторник 13-ти, това означава, че ще има на следващия петък 13-и.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В над 11 млн. френски парфюми има от българското „течно злато“

2/3 от големите парфюмерийни къщи в света, които произвеждат над 2,3 млн. парфюми, използват за тях българското „течно злато“, както е известно розовото масло. За последните 5 години един от най-големите родни производители на розово масло - „Българска роза” АД – Карлово, е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза Дамасцена, вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.