Снимки

Преди време четох разказ на служител, който отговарял за набора на стажантите във фирмата, в която работи. След прегледа на всички CV-та се оказва, че идеалният кандидат е онзи, който на пръв поглед изглеждал сивушко, но въпреки това притежавал някаква скромна индивидуалност. „Тъкмо такива хора печелят кастингите и получават мечтаното работно място. Всъщност ние търсим кандидати, които са точно копие на самите нас отпреди съответния брой години - малко несигурни, в най-добрия случай средно компетентни и безумно талантливи“, бе изводът му.

Всъщност вече май за бизнеса няма значение дали си шушумига или гений, след като кадрите ги няма никакви. Или поне така твърдят работодатели, след като това се превърна в болна за тях тема. Особено през последните две години непрекъснато въпросът се дискутира. Кадърните бягат навън, а у нас липсват хора за подходящите позиции. Други пък изобщо не искат да си търсят работа, което е най-големият проблем. И какво по-лошо от млад, необразован и мързелив. Та това е най-големият порок във време, в което квалификацията е от определящо значение. Иначе просто системата те изхвърля. Или поне ще го направи, ако не се вземеш в ръце и не придобиеш някакви умения. Сега стигаме до ситуацията, че ако Мохамед не отиде при планината, планината отива при Мохамед. Или поне се получава нещо подобно. За да се справят с кризисната ситуация, наши работодатели ще търсят кадри сред емигрантите ни навън по време на форуми. Въпросът е какво ще им предложат, за да ги накарат да се завърнат у нас. Защото разминаванията на пазара на труда отдавна са факт, важното е да се намери пресечната точка. Да накараш млад, амбициозен и образован човек да се завърне, след като е завършил престижен университет, си е истинско предизвикателство.

Факт е, че у нас неквалифицираните кадри са язвата на пазара на труда и за да се преодолее това, се иска продължително лечение. Някои експерти казват, че вече има наченки на завръщане на млади и образовани хора, но все още не може да става дума за някаква тенденция. Дано този процес да продължи, защото демографската криза май ще се окаже едно от най-големите предизвикателства пред нас. А емиграцията е сред основните фактори за това. Така че добре е бизнесът да се впуска в лов на кадри. Но нека наистина го направи с примамливи оферти - не само с подходящи възнаграждения, но и с осигуряването на реализация и израстване. Такива, че младият човек да бъде удовлетворен от себе си и да знае, че има бъдеще - тук и сега. В тази България, която си заслужава. Само тогава няма да говорим за изгубено поколение и за младежка безработица. Уж имагинерни понятия, а всъщност толкова пропили ежедневието ни.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).