81 834-ма ужилени от „Олимпик“ все още без „Гражданска“

81 834-ма ужилени от „Олимпик“ все още без „Гражданска“

Грози ги отнемане на книжката и глоба, най-много са във Видин, Кърджали и Враца

81 834-ма шофьори са без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ след фалита на дружеството на „Олимпик“. До вчера на обяд броят на превозените средства, които имат валидна задължителна полица, е 115 858, показва справка на Гаранционния фонд за „Монитор“.

В началото на месеца най-много незастраховани превозни средства спрямо регистрираните по области са Видин със 7 на сто, Кърджали с 6,32%, Враца – 5,26%, и Русе с 4,75 на сто.

Преди седмица действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски, показват още разчетите на фонда. Това означава, че за шест дни едва около

една пета от вече нередовните шофьори са посетили друг застраховател

за да сключат нова полица. Но това крие и своите рискове. Ако полицай ни хване с невалидна от „Олимпик“ застраховка „Гражданска отговорност“ ще ни вземе книжката и ще ни глоби с 250 лева, ако сме физическо лице. За юридически лица или еднолични търговци санкциите са 2000 лева. Лице, което не е собственик, но управлява моторно превозно средство без действаща „Гражданска отговорност“, се наказва с глоба от 400 лева, гласи законът. От вчера „Пътна полиция“ вече го прави, след като изтече гратисният петдневен период за налагане на глоби на водачи.

Няма как да обжалваме

тези мерки и да си търсим обезщетение, твърдят адвокати. Те напомнят още, че може да си върнем парите от полиците в застрахователното дружество. Пред „Монитор“ брокерите на дружеството обаче не бяха оптимистични. Към момента процедурата не е много ясна и за тях, тъй като в средата на септември се очаква местен съд да се произнесе дали започва процедура по несъстоятелност за компанията. Едва тогава ликвидаторът трябва да каже къде и по какъв ред да се приемат документите. Повечето брокери отказват да приемат формулярите за връщане на неосъществените полици, защото не знаят на кого и къде ще бъдат предадени те. Централата на

компанията у нас ще работи до 10 септември

„Пазете си оригиналите на документите и изчакайте“, съветват брокерите и допълват, че при несъстоятелност и ликвидатор процедурата има срок от 35 дни, в които ще се събират от кредиторите искове за обезщетение. Застрахователи, които не са свързани с дружеството, пък вече събират от клиентите си банкови сметки, за да им възстановят парите, но без да дават срок, научи „Монитор“.

Очакват дупка до 1,3 млрд. лв.,

ако застраховката поскъпне

Между 800 млн. лв. и 1,3 млрд. лв. ще е "дупката" между приходите и разходите на застрахователите, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" остане непроменена, докато съдът разшири кръга на подлежащите на обезщетение най-близки роднини на жертвите на катастрофи. Това прогнозира пред Нова тв главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Преди два месеца Върховният касационен съд с тълкувателно решение разшири кръга от лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. "Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице", поясни Колчакова.

Четете още в утрешния брой на "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.