Снимки

Социалният министър Бисер Петков чака предложения от инвалидите как да се промени медицинската експертиза. Това стана ясно от думите на самия министър след заседанието на правителството. Той обясни, че има планирана среща за утре (четвъртък - бел.р.) във ведомството, на която организациите на хората с увреждания трябва да кажат как точно виждат реформата на системата и как трябва да се прави оценката на работоспособността.

Поводът се оказа недоволството на хората с увреждания, които са против предложението за промени в наредбата за медицинската експертиза, предложена от здравното министерство, с които рабопоспособността ще се дава само за основното заболяване, но не и за придружаващите. Вчера след среща с премиера Бойко Борисов предложенията бяха изтеглени, но това не отказа хората от протеста, който се провежда в момента пред МС.
Петков обясни, че предложенията не са целяли да намалят средства за инвалидите, а да постигнат по справедливо разпределяне на средства и да се ограничат злоупотребите.
Дали правителството ще предложи нов вариант на наредбата на срещата си с хората с увреждания в четвъртък не стана ясно. Бисер Петков обясни, че първо чака техните идеи и разясни, че поправките все пак са били внесени за обсъждане от МЗ. В момента те са свалени от сайта на ведомството и целта е да се постигне предварителна договорка с организации на хората с увреждания.
Петков обясни още, че за следващото заседание на МС и правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, с който се дава нов ред за отпускане на помощите за медицински изделия.
В момента парите се дават на гражданите, които на свой ред ги закупуват. Сега това ще бъде заменено с директно заплащане към доставчиците. По думите му проблемът бил с отчитането на тези средства дали са похарчени по предназначение.
Той припомни, че още октомври е внесал в НС концепция за реформа, но последващи действия няма и заради несъгласието на хората с увреждания, тя всъщност е замразена. По думите му сега трябва да се извини дали ще се предприемат нейни сериозни изменения или ще се върви към изработването на нова. Той не се ангажира със срок дали всичко това ще забави реформата на системата за издаване на ТЕЛК. 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учителите оцениха 274 учебници за „Приложими в практиката“

60 проекта за 3 клас, четири за 4 клас, 91 за 7 клас, 79 за IX клас и 44 по чужд език за нивата А1 и B1 са получили „Приложим в практиката“ след като учителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти. Предаден МОН.